Hur allvarligt är otrohet?

I det sekulariserade Sverige är otrohet inte något speciellt. Man bara byter kroppsvätskor med nästan vem som helst. Det är en hobby som svenskarna har utvecklat. Om man inte visste bättre så skulle man kunna tro att det är normalt att vara otrogen. För om en majoritet av befolkningen är otrogen, då är det väl normalt?

Fast Svenska kyrkan anser inte det. Idag står det i Dagen om att domkapitlet avkragar en präst som var otrogen i sju månader. Sätt i medelsvenssons ögen så var det väl inget anmärkningsvärt med den affären, för det är så vanligt att folk håller på så.

Men det ovanliga är att Svenska kyrkan fortfarande insisterar på att det inte är ok att vara otrogen. En otrohetsaffär får konsekvenser för så många inblandade, och jag tror att även om Svenska kyrkan allra helst hade velat slippa att avkraga prästen, så var det nödvändigt.

Prästens handlande hade skadat kyrkans rykte i och med att han bröt de löften han gav, så han fick sparken. Han kan ju använda sin prästutbildning i andra sammanhang. Han kan ju fortsätta sina studier och doktorera och sedan bli lärare på något universitet, eller så kan han läsa ett pedagogiskt år och bli religionlärare på gymnasiet eller folkhögskola.

Han kan om han har tur och kontakter bli en företagspräst och se till att ett företags anställda mår bra. Det brukar ske i konsultform. Han kan byta kyrka och bli pastor någonstans (om han nu lyckas hålla sin bakgrund hemlig om varför han slutade som präst).

Han kan flytta utomlands och hålla sig kvar i de lutherska kyrkorna och bli präst där. Det är lätt att byta till Norge, Danmark, Tyskland mm. Och om han kan engelska någorlunda, så finns det alltid chans att flytta till engelskspråkiga ställen. Det är aldrig svårt för speciellt manliga präster och pastorer att börja om med sitt vanliga jobb om de är beredda att flytta.

Mormonkyrkan ser allvarligt på otrohet, mycket allvarligt. Detta står i en verkligt stor kontrast till vad vanligt folk i Sverige tycker. I vilka situationer människor otrogna? Oftast har de alkohol i kroppen och spärrarna släpper mer eller mindre. Den moral som de i vanliga fall har, har försvunnit ur sinnet lika snabbt som alkoholen kom i kroppen.

Alkohol är livsfarligt för vår moral då vi gör saker som vi aldrig annars skulle ha gjort. En del människor ångrar sig bittert, och mer än en person har blivit nykterist på grund av detta. De märker att de inte kan lita på sig själva när de är påverkade. Det räcker med ett litet glas vin för att de ska ändra sina moraliska värderingar för stunden.

Jag vet att det är med sorg som ledarna i Mormonkyrkan måste ta itu med otrohetsaffärer som pågår bland medlemmarna. När en medlem har varit otrogen, anses det vara lika allvarligt som om älskarinnan/älskaren är mormon eller ej.

Konsekvenserna av en otrohetsaffär för en mormon beror på hur allvarligt det hela är. Om mormonen har haft sex, så är det stor risk för att han eller hon blir utesluten. Oftast så försöker den otrogne mormonen då snabba sig på och försöka hinna före och ansöka om utträde då de blir kallade till samtal. Detta sker ofta. Om otroheten inte har inneburit någon sex, så blir konsekvensen inte lika tuff.

Som en kvinnlig mormon, så är det otrohet att kyssa en annan man än den man som man är gift med. Man kan inte kramas och kyssas, skicka heta sms och email, träffas på tu man hand och gå på bio och café eller restaurang. Det är otrohet. Man åker inte bil ensam med en annan man heller om man är en gift kvinna. Man umgås i grupp istället. Som gift kvinna ska man aldrig ses någonstans ensam med en annan man. Motsvarande regler gäller för män.

Låter detta tufft? För medelsvensson kanske, men detta är mormonkulturen överallt i hela världen. Den mormon som beter sig annorlunda skadar Mormonkyrkans rykte. Det är inte bara mormoner som har dessa kulturella regler och värderingar, så mormoner är inte ensamma om att leva så här.

För hur ska man kunna bygga upp ett äktenskap om man inte kan lita på varandra? Det finns frestelser runt i kring oss, och att då kunna säga nej är viktigt. Kärleken behöver lugn och ro för att blomstra. Men om det hela tiden är frestelser som drar, då blir det ingen lugn och ro.

I 5 Mos 24:5 står det:

Om en man nyligen har tagit sig hustru, behöver han inte gå i krigstjänst eller åläggas någon annan tjänstgöring. Han skall vara fri ett år för att stanna hemma och glädja den hustru han tagit.

Det är viktigt att ta tid för varandra. Otrohet uppkommer då man tillbringar för lite tid med varandra som äkta makar, och då man har för dålig kommunikation. Gud anser att det är väldigt viktigt att ett nygift par tar tid för varandra. I dagens samhälle är det kanske inte så lätt att vara ledig i ett helt år, för att bara umgås och inte arbeta eller göra något annat, även om det skulle vara önskvärt. Vi får alla göra det bästa vi kan med den tid och de resurser vi har.