Mormoner, Pepsi-Cola, Coca-Cola, och koffein

Jag vet inte varifrån folk fått informationen om att mormoner inte får dricka Pepsi-Cola eller Coca-Cola. De argumenterar för ett förbud på grund av att det innehåller koffein. Men uppenbarelsen handlade inte alls om koffein utan om heta drycker, som i en senare uppenbarelse blev klarare i och med att det blev klargjort att det handlade om kaffe och té.

Det handlar alltså bara om kaffe från kaffebusken, oavsett om det är kokkaffe eller bryggkaffe, och om det är dekaffeinerat eller ej. Ingenting från kaffebusken. Detta gäller även té. Det innebär allt från tébusken, vare sig det är grönt té, svart té (dvs blad som genomgått en behandling) av alla de slag. Det kan vara svart té med smak av olika fruktessenser eller annat som lagts till (apelsinskal, citronskal, blomblad mm). det gäller även vitt té, som är té som bryggts från téblad från tébusken (de allra yttersta och späda bladen på varje gren, toppbladen).

Detta enda är vad det handlar om. Inget kaffe eller té. Men man får dricka örtté, surrogatkaffe (kan innehålla cikoria och annat och köps i hälsokostbutik) och allt möjligt annat som innehåller koffein. Man ska bara vara måttlig i bruket av koffeinhaltiga drycker och annan föda. För mycket av det gör att man går upp i varv.

Regeln har absolut ingenting att göra med koffein överhuvudtaget. Koffein finns förutom i kaffe och té i choklad i alla dess former (godis, glass, sås, pudding, kakor mm), chokladdrycker, sporttrycker, energidrycker, maltdrycker (Ovomaltine, Ovaltine), Coca-Cola, Pepsi-Cola, Rootbeer (amerikansk läsk), andra sorters läsk mm. Man ska bara vara försiktig så att man inte blir beroende av dessa saker. Måttlighet är bäst, och man kan gärna vara på den försiktiga sidan så att man är säker.

Koffein
Koffein

 

Koffein heter även tein (som finns i té), guaranin (som finns i guarana), matein (som finns i (yerba mate). Länge trodde man att dessa var en aning olika i sin kemiska struktur, men den senaste forskningen ser ut att visa att det faktiskt är koffein ändå trots allt.

För att summera det hela: Det är inte sant att mormoner inte får dricka eller äta saker som innehåller koffein. Det handlar ”bara” om en fördjupad insikt i en profetisk uppenbarelse om ”heta drycker”, där det gjordes klart att det handlade om té och kaffe.

en.wikipedia.org/wiki/Word_of_Wisdom#Hot_drinks