Begravningsentrepenörer får mindre jobb när den avlidne är en mormon eller jude

Jag funderade aldrig på att jobba som begravningsentrepenör, för jag är lite väl känslig. Det är sorgligt nog att gå på en begravning, så det var ingenting för mig om man säger som så. När jag blev medlem i Mormonkyrkan så fick jag veta att de själva tar hand om en del av förberedelserna. Män tar hand om manliga avlidna, och kvinnor tar hand om kvinnliga.

Det är logiskt, för det var just detta som var den stora stötestenen för mig… varför ska manliga begravningsentrepenörer ta hand om kvinnor som avlidit? Känns inte bra alls faktiskt. Speciellt eftersom jag kollat upp hur de gör i judendomen. De gör precis som mormonerna gör. Där tar de hand om den avlidne själva, kvinnor tar hand om en avliden kvinna. Tack Gode Gud, tänkte jag då.

Det är för att den avlidnes medvetande är kvar kring sin kropp tills begravningen skett. Vem vill visa sig naken för en karl? Inte jag i alla fall, om det nu inte är min man, eller en manlig doktor om jag därtill är nödd och tvungen av praktiska skäl.

De tvättar och gör den avlidnes kropp fin, och klär den i vita kläder. De judiska kläderna är designade efter Högprästernas vita klädnad som de bar på Yom Kippur i det heliga templet, då de bad Gud om hjälp för sin familj och hela det judiska folket.

Alla är klädda lika dant, för ingen ska veta om man var fattig eller rik här på jorden. Klädnaden har inga fickor, för det ska visa att man inte kan ta med sig någonting i nästa livsskeende då man står inför Gud på domens dag.

Det är lika dant i Mormonkyrkan. Alla har på sig sina vita och fina tempelkläder som de burit under sina besök i templet.

En bra sak till med att låta Mormonkyrkan ta hand om begravningen är att det blir mycket billigare. Begravningar är förskräckligt dyrt, och speciellt i USA så har det blivit allt mera vanligt att familjerna själva gör en del av arbetet. Man sparar många tusen kronor på detta. Man brukar ju säga att det finns vissa yrken som har garanterat jobb… barnmorskor och begravningsentrepenörer. Men varför ha större utgifter än man behöver?

Läs mer  Läs mer  Läs mer  Läs mer  Läs mer  Läs mer  Läs mer  Läs mer  Läs mer  Läs mer