Skånsk spettekaka

När jag var ute på nätet och surfade, så dök det upp en spettekaka. Fram kom gamla minnen på den spettekaka som mamma beställde till viktiga tillfällen. Man kan beställa spettekaka och storleken beräknas på hur många ägg som används. 0,5 tjog, 3/4 tjog, 1 tjog, 1 1/2 tjog, 2 tjog, 2 1/2 tjog, 3 tjog.

Jag kommer ihåg att jag frågade mamma och mormor om receptet på spettekaka (man måste vara förutseende), och de sa att det bara var ägg, socker och potatismjöl i den.

Vissa skåningar som Fricks blandar i både potatismjöl och vetemjöl i smeten, och det är där som ”hemligheten” ligger hos dem. Men en äkta spettekaka enligt EU’s namnskydd får bara innehålla ägg, socker och potatismjöl, och den ska vara bakad i Skåne.

Själv så tycker jag att Fricks spettekaka blir lite tyngre och grövre pga att de har en blandning av både vetemjöl och potatismjöl. Och en spettekaka ska vara lätt och luftig. Så själv gillar jag inte inblandningen av vetemjöl alls.

Sen så är det kristyr på efteråt förstås. De olika spettekaksbagerierna i Skåne har olika färger och dekorationer på just sin spettekaka.

Döm om min förvåning när jag stöter på recept på spettekaka på internet, och då så har någon lagt till smör i receptet. Receptet kallas för spettkaka i ugn.

Vilken chock jag fick. Tankarna for överallt och jag bara stirrade på ordet smör. ”Smör ska inte finnas där”, tänkte jag. Sen så började jag googla, och insåg att det var exakt samma recept överallt. Någon hade kopierat receptet och felet hade spritt sig hiskeliga. Det fanns till och med recept som hade margarin, och det var lika fel det.

Galenskaper och tokerier… och inte blev jag klok på det hela heller.

Men till min förtjusning och lättnad så hittade jag ett äkta recept på spettekaka där inte smör fanns med. Bara ägg, socker och potatismjöl…. två tjog ägg (40 st), ett kg socker och ett kg potatismjöl. Vispa av bara hundan. Vissa har i lite mer socker, så blir spettekakan sötare. Man kan ta upp till 1,5 kg istället för 1 kg socker. Men det traditionella receptet är med 1 kg socker.

Man vispar äggulor och strösocker vitt och pösigt i en skål. Efter det blandar man i potatismjölet. Sedan vispar man äggvitorna för sig så att de är jättestyva och bunken kan vändas upp och ner. Sedan vänder man ner de hårt vispade äggvitorna försiktigt i den andra smeten.

Lättnaden spred sig i mitt inre. Det fanns redigt folk som höll på traditionerna. För spettekaka kan inte smaka lika dant med smör i. Finns ingen chans faktiskt.

De hade 250 g smör, 5 ägg, 5 dl socker och 5 dl potatismjöl. Men en dl socker väger 85 g, och en dl potatismjöl väger 80 g. Då skulle en 40 äggs spettekaka ha 40 dl socker (3400 g) och 40 dl potatismjöl (3200 g). Det är helt uppåt väggarna om man jämför med ett äkta recept.

Det förstår väl alla att den där hemmagjorda spettkakan som görs i ugn inte kan smaka som en äkta spettekaka?!

Kom då på en parallell till den kristna tron. Jesus spred sitt budskap och apostlarna tog till vara på det. När de dog så började förfallet allt eftersom. Folk la till information, tappade information, ja kanske till och med gjorde båda delarna. Det var inte alls längre som det var från början. Ett avfall skedde.

Så hur kan folk tro att den kristna tron ska smaka lika dant om man tar bort dop för de döda (1 Kor 15:29), döper spädbarn som inte kan tro själva, ger förlåtelse utan omvändelse osv.

Saker och ting har ändrats, och den som är uppmärksam när han läser sin Bibel märker det.

Men precis som det är med en äkta spettkaka, så kan man hitta orginalrecept från den skånska myllan, så kan man hitta orginalkristendom. Men man får leta bland alla kyrkor, och har man lite tur så upptäcker man Mormonkyrkan.

Men det är lätt för den okunnige att tro att man ska ha smör i spettkakan. Speciellt om man inte har ätit en äkta spettekaka. Till och med Wikipedia håller koll på det hela.

För en spettekaka ska vara jättetorr, och med smör i så blir den inte det. Den blir lite mjuk liksom, och så ska den inte vara. Den ska vara så torr att den går sönder om man skär den med en kniv. Man ska använda bågfilsblad och såga i spettekakan.

Sen så kan man undra i vilken temperatur som spettekakan ska bakas. I det falska receptet så har de 225 grader Celsius, men det ställer jag mig mycket frågande till. En spettekaka ska egentligen mera torka än bakas. Det ska ta lång tid. Och om det är för varmt så går det fort. Det bör snarare vara 125 grader.

Det ska vara ända upp till nio tio lager av smet i en spettekaka.

Det får inte finnas tuggmotstånd när man äter spettekaka, den skall smälta i munnen. Spettekaka skall bakas över öppen eld. Bakas den med infravärme (el-värme) finns risken att den blir hård och kompakt.

Man äter inte spettekaka bara på julen. Man kan äta den på bröllopsfesten eller på födelsedagar också, ja faktiskt när som helst till fika både på vardag och helg. Spettekaka all the way!!

Gör en minisats själv på 4 ägg, 1 hg potatismjöl och 1-1,5 hg strösocker. Ha ugnen på 125 grader Celsius. Spritsa många tunna lager i ugnen på ett bakplåtspapper, ett i taget och in i ugnen mellan varje lager. När kakan svalnat så spritsar man på kristyr.

Till och med poliser är på jakt efter falsk spettekaka. Den är namnskyddat numera i EU. Den måste vara bakad i Skåne. Så det så. Nu vet ni det.