Vad ska man göra om man blir utförsäkrad från Försäkringskassan?

Jag läser gång på gång i tidningsartiklar om personer som är för sjuka för att få lov att jobba på sitt ordinarie jobb, men för friska för att få pengar från Försäkringskassan. De befinner sig i ett tomrum, ett ingenmansland, tror de.

Dessa personer går då till Kommunen för att få ekonomisk hjälp. dvs det som vi förr kallade för socialbidrag. Men kommunens handläggare säger åt dem att gå till Arbetsförmedlingen och anmäla sig arbetslösa.

Det är då som den sjuka personen gör en mental blunder och insisterar på att vara för sjuk för att jobba. Ja, det är sant att personen är för sjuk för att jobba på sitt ordinarie jobb, men inte för sjuk för eventuella andra jobb som finns på arbetsmarknaden.

För vanliga människor som jobbar har sina krämpor och går till jobbet ändå. En dataprogrammerare som sitter hela dagarna framför sin dator, klarar av att jobba fastän han brutit sitt ben. Eller hur? Men han skulle inte klara av att jobba som brevbärare eller flyttbud, för då skulle sjukdomen vara ett hinder för honom. Men ett brutet ben hindrar inte personer som sitter stilla framför en dator och jobbar.

Det är så som tanken med sjukförsäkringen är, dvs bara för att man är för sjuk för att utföra ett jobb, så innebär det inte att man inte kan utföra andra jobb.

Fast då tänker den sjuka personen att det är ju hopplöst att få tag på ett annat jobb som passar, pga att det finns arbetslöshet och så stor konkurrens om de lediga jobben.

Precis, och det är detta som måste sjunka in mentalt i alla sjuka personer som blir utförsäkrade. De behöver komma ut och konkurrera om jobben, precis som alla andra.

Om en person som blivit utförsäkrad från Försökringskassan vägrar att anmäla sig arbetslös hos Arbetsförmedlingen, ja då vägrar kommunens handläggare att betala ut ekonomiskt bistånd till dem, och då står den sjuka utan pengar och tycker synd om sig själv.

Men varför i hela världen kan de inte ta och masa sig till Arbetsförmedlingen? Har de en endaste aning om vad som väntar på dem där? Där väntar arbetsprövning, arbetsträning, arbetsutvärdering osv, och detta görs på olika sätt. Allt sker i samförstånd med arbetsförmedlaren och den arbetssökande som är sjuk på vissa sätt men frisk på andra sätt.

Det behövs en dialog med andra ord mellan den sjuke och myndigheterna. Men om den sjuke vägrar, så händer ingenting positivt alls.

Så nu när jag läser om en man som har ett jobb på Samhall, men är för sjuk för att jobba där, men för frisk för att få pengar från Försäkringskassan, ja då undrar jag varför han vägrar att gå till Arbetsförmedlingen. För om han ändå trots allt hade gjort detta, ja då hade han fått pengar av socialen. Men istället så går han ut i tidningar och ber om medlidande, och hoppas på att alla ska tycka jättesynd om honom.

Klart att det är synd om honom, för han är sjuk på vissa sätt. Men han är inte sjuk till 100 procent. Det finns en viss arbetsförmåga kvar, och den behöver prövas. Ska detta vara så svårt att förstå? Mannen stoppar hela utredningen, bara för att han inte vill bli utredd. Detta trots att kommunen genast, på stört, skulle betala ut pengar till honom om han går till Arbetsförmedlingen.

Jag hoppas att någon vän till honom hjälper honom att förstå att det faktiskt inte är farligt att gå till Arbetsförmedlingen. De är vänliga där, om man behandlar handläggarna med respekt.

De är trots allt bara människor, så om man svär åt dem, hotar dem, försöker manipulera dem eller något annat, ja då sätter de sig på tvären. De har faktiskt rätt till det, för det handlar ju om våra skattepengar. Man blir inte friskare av att gå hemma och dra benen efter sig, utan man blir friskare av att jobba på den nivån som man kan. Väldigt få är så sjuka att de inte kan göra någonting alls.

Det finns många ställen som denna arbetsprövning kan ske på. Arbetsförmedlingen har egna lokaler där en del av allt sker, men sedan så ber de personen att leta upp ett praktikställe som de kan vara på upp till 3 månader i alla fall. Ja, egentligen kan det bli ända upp tilll 9 månader, för om de börjar med arbetsprövning i 3 månader, så kan de fortsätta med arbetsträning i 3 månader, och slutligen ha praktik i 3 månader. Bra att veta va?

Så… leta upp något hunddagis, katthem, Djurens Vänner, Röda Korset, Erikshjälpen, Emmaus, något socialt arbetskooperativ eller liknande. De är inte svåra att hitta. Där kan man få dessa saker.

http://www.skoopi.coop/sociala-arbetskooperativ/vara-medlemskooperativ/

Mormonkyrkan har Deseret Industries, och där rehabiliterar de människor som har funktionshinder eller står långt utanför arbetsmarknaden. Deseret Industries samarbetar med de offentliga myndigheterna, och lyckas hjälpa väldigt många människor.