Polygami – inte bara mormoner!

Polygami dvs månggifte, är ett intressant ämne. Man kan konstatera att ”I västvärlden har det monogama, heterosexuella äktenskapet varit dominerande. Under senare tid har normen heterosexualitet alltmer ifrågasatts som godtycklig och diskriminerande mot homosexuella. Vissa debattörer har då hävdat att normen monogami är lika godtycklig och kan anses vara diskriminerande mot individer som önskar praktisera polygami. Hittills har dock homosexuella fått betydligt större gehör för sina argument än de som förespråkar polygami, vilket har lett till att homosexuella äktenskap blivit lagliga till skillnad från polygama”
http://sv.wikipedia.org/wiki/Polygami

Ja, varför är det på detta viset, det kan man fråga sig. Som medlem i Jesu Kristi Kyrka är ämnet kanske lite känsligt att diskutera eftersom mormonkyrkan drygt 100 år efter kyrkans förbud mot månggifte fortfarande förknippas med polygami.

Polygyni, en man som är gift med flera kvinnor, är idag en vanlig företeelse världen över. Enligt Murdocks Ethnographic Atlas praktiseras polygyni i tre fjärdedelar av de samhällen som förtecknas i denna atlas.

För kristna kan kanske polygami te sig som en främmande fågel. Till saken hör att både en katolsk påve och protestantiska kyrkans upphovsman Martin Luther har förordat praktiserandet av polygami.

Martin Luther tillät Landgrave Philip of Hesse att ingå månggifte och har uttryckligen skrivit att han inte kunde se något fel i praktiserandet av månggifte.

”Martin Luther granted the Landgrave Philip of Hesse, who, for many years, had been living ”constantly in a state of adultery and fornication,” a dispensation to take a second wife. The double marriage was to be done in secret however, to avoid public scandal. Some fifteen years earlier, in a letter to the Saxon Chancellor Gregor Brück, Luther stated that he could not ”forbid a person to marry several wives, for it does not contradict Scripture.” (”Ego sane fateor, me non posse prohibere, si quis plures velit uxores ducere, nec repugnat sacris literis.”)(De Wette II, 459, ibid., pp. 329-330.) ”
http://en.wikipedia.org/wiki/Polygamy

Påven, Clement VII, tillät Henrik VIII att ingå månggifte.
http://books.google.se/books?id=w7s9AAAAIAAJ&pg=PA54&lpg=PA54&dq=pope+polygamy&source=bl&ots=_31_kDc0zZ&sig=3xXjgCi9twpds7OQxJBCsC_sD_I&hl=sv&ei=9xhHTqubFYqRswaD-eXIBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10&sqi=2&ved=0CHIQ6AEwCQ#v=onepage&q=pope%20polygamy&f=false

Inom judendomen har polygami praktiserats fram till 1000-talet då rabbinen Gershom ben Judah utfärdade ett 1000-årigt ban för praktiserandet av polygami. Detta 1000-åriga ban upphörde 1987 och judar kan idag skämta om att polygami åter är tillåtet för dem.
http://kinatralalala.blogspot.com/2010_07_01_archive.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Gershom_ben_Judah

Religionsprofessorn Daniel C. Peterson har skrivit en bok Offenders for a Word: How Anti-Mormons play Word Games to Attack the Latter-day Saints. Där försvaras olika doktriner inom Jesu Kristi Kyrka med hänvisning till att vanliga kristna har haft eller tillämpat samma tro som inom Jesu Kristi Kyrka. En del av boken behandlar bl a polygami.

I USA finns utbrytargrupper ur Jesu Kristi Kyrka som fortfarande tillämpar polygami. Dessa grupper har ingenting med Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga att göra. En av de mest kända polygamisterna i USA är Tom Green som till en början var medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, men gick ur kyrkan och anslöt sig till en polygam religiös rörelse.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Green_(polygamist) Även om polygami är olagligt i USA är det svårt att sätta dit en polygamist eftersom de ofta bara är gifta med en fru i taget. På så sätt får alla fruarna ha varit gifta med mannen lagligt och tagit över hans efternamn.

Ibland har Jesu Kristi Kyrka kritiserats för att försöka dölja att kyrkan fortfarande stödjer månggifte. Min erfarenhet är att detta är en doktrin som det talas öppet om inom kyrkan. I detta livet kan en man bara vara gift med en hustru i taget. Om en man blir änkeman och gifter om sig i templet betyder detta att han i nästa liv har både sin första och sin andra fru samtidigt. Dessutom lär kyrkan att män i nästa liv kan ta sig ytterligare fruar.

Eftersom vi lever i en kultur som är monogam så är detta tankegångar som ligger fjärran från många medlemmar i Jesu Kristi Kyrka. Ibland talar vi i kyrkan om att änkemannen xx som nu har gift om sig kommer att ha båda sina kvinnor i evigheten, men för många medlemmar i kyrkan, både män och kvinnor, ter sig inte möjligheten för en man att ta sig ytterligare hustrur i evigheten som särskilt lockande.

Visste du att det finns vanliga kristna grupper i USA som tillämpar polygami och åberopar Gamla Testamentet som auktoritet? Här finns både baptister och andra evangelikala som föredrar att leva i polygami. http://www.votepolygamy.com/groups/north-american-polygamist-society/forum/topic/brown-of-sisterwives-fame-family-fights-to-decriminalize-polygamy-in-utah/

Slutligen; kunde inte låta bli att ta med bilden för Big Love. Tom Hanks som är en av männen bakom serien, hade under sin uppväxt en styvmor som engagerade sig i Jesu Kristi Kyrka. http://www.youtube.com/watch?v=LFQiVDfjzJY