Alla mår bättre av goda gärningar

David Waskuri skriver följande kloka ord på sin blogg:

”Enligt den positiva psykologin har studier visat att vi människor mår bättre av att göra goda gärningar mot våra medmänniskor. Exempelvis att skänka en tiggare pengar eller ge din vän en komplimang gör att man får en positiv känsla. Komplimanger är gratis, varför då vara snål med dem?

Coachen Anthony Robbins som har hjälpt många kändisar att lyckas påbörjade för många år sen ett projekt där han skänkte mat till svältande amerikaner varje Thanksgiving. Detta projekt har blivit större och större och är nu en stor organisation. Genom att ge så får vi. För ett par år sen blev jag och en god vän motiverade av Anthony och bestämde oss för att göra en god gärning. Vi köpte en tårta på konditoriet och åkte till ett äldreboende i Solna för att prata, lyssna och skratta med de äldre som bor där. De var jätteglada och tacksamma för vårt besök och tårtan, jag och min vän mådde minst lika bra av det.

Ibland kan vi vara själviska och inbilla oss att vi inte får ge för mycket, för att vi förlorar nåt då. Det är bara en illusion, vi mår bättre av att vara snälla mot andra. Ofta får vi tjänster tillbaka och etablerar nya, fina relationer. Det låter kanske konstigt, men det är taktiskt positivt för en själv att vara snäll mot andra. Plus att man gör andra människor glada vilket också är väldigt kul.

Prova idag att gå ut med inställningen, idag ska jag hjälpa mina medmänniskor. Ge en komplimang, hjälp en släkting, håll upp dörren för någon. Det kommer att dyka upp lägen, och jag garanterar att det kommer att göra att du och dina medmänniskor mår bättre.” http://psykologstudent.se/blogs/psykologibloggenbydavid/pages/goda-g-228-rningar-och-att-vara-sn-228-ll.aspx

Förre presidenten i Jesu Kristi Kyrka, Gordon B Hinckley, illustrerade detta genom en berättelse som hans pappa hade berättat för honom som liten. En berättelse om två pojkar som först ville spela en fattig man ett elakt spratt, men sedan ändrade sig och bestämde sig för att överraska mannen med en god gärning istället.