Att leva i beredskap

Idag var jag på kurs i HLR (Hjärt och Lungräddning) samt fått undervisning om hur man använder en defibrillator.

Charlotte som höll i kursen var egen företagare i HLR och liknande beredskapskurser som olycksfall samt även utbildad sjuksköterska. Lite överraskad blev jag förstås över att jag kände igen kvinnan som höll i kursen. Det var en medlem från Alingsås församling. Hon kände igen mig lite grann, men ibland är det svårt att känna igen personer man inte träffar på så ofta när det inte är i ”rätt” sammanhang. Ibland när jag träffar på vissa medlemmar som jag inte umgås med så känns det nästan konstigt att se dem utan kjol/klänning respektive kostym.

Jag pratade lite med Charlotte i pausen och vi pratade om hur många läkare som finns i församlingarna. Det känns faktiskt tryggt. Att vi kom in på ämnet berodde på att jag sa att jag mindes att hennes man var med på stavskonferensen i våras (områdeskonferens). Mitt i ett tal ropade en kvinna på hjälp. En ung man hade svimmat av plötsligt. Sex läkare och en ambulansskötare sprang till hans hjälp. Ambulansskötaren var Charlottes man.

Naturligtvis var upplevelsen lite uppskakande, men den unge mannen klarade sig. Medlemmar emellan har vi dock skämtat lite över hur tryggt vi har det då vi alltid har läkare till hands i kyrkan. När Charlotte och jag pratades vid kunde jag komma på åtminstone fyra personer som är läkare i Västra Frölunda församling varav en är kardiolog, en är neurolog, en är allmänläkare och en är överläkare i psykiatri. Neurologen var tidigare specialist på omfalocele, som min son är född med, så det kändes lite udda en gång när jag besökte Östra sjukhuset i Göteborg och efter en lång väntan fick träffa Espen. Ibland känns världen liten!

I Jesu Kristi Kyrka uppmanas vi att vara förberedda för katastrofsituationer. Personligen tycker jag inte att man måste vara ”mormon” för att inse hur viktigt det är att kunna HLR. En tidigare arbetskamrat räddade en gång livet på en kvinna som plötsligt ramlade ihop på en buss tack vare att han kunde HLR.

Att leva i beredskap kan innebära så många saker. Något som jag kämpar med, men inte lyckas speciellt bra med är årsförråd. Visst försöker jag, men maten äts upp i samma takt som den köps in. I våras köpte jag vid ett tillfälle fyra burkar Nestle Nido torrmjölk på vardera 2,5 kg. Ungarna i familjen hade rena julafton och lyckades dricka upp all torrmjölk på en månad! Jag känner till vissa familjer som lyckats jättebra med sina årsförråd och vill man ha hjälp så finns det alltid personer i kyrkan som är duktiga på hur man lägger upp ett förråd som gärna ger råd. I vår församling är hemförrådsansvarig ett ämbete i kyrkan, men jag vet inte om alla små församlingar har detta.

Eftersom jag totalt missat programserien Från Sverige till himlen så blev jag tipsad av en väninna att avsnittet som handlar om ”mormonkyrkan” ligger ute på SVTplay. Idag såg jag äntligen programmet och imponerades av familjen Olssons fina årsförråd. Annars vet jag inte om jag kände igen min tro speciellt mycket i programmet. Programledaren betonade hela tiden att vi tror att Jesus ska komma tillbaka när som helst och att vi därför förbereder oss för kommande katastrofer som ska föregå Kristi återkomst. Faktum är att jag inte tror att de flesta medlemmar tror att Jesus med nödvändighet kommer tillbaka i vår livstid, men att vara förberedd är alltid bra. Lågkonjunkturer, arbetslöshet och sjukdom kan alltid komma helt oförberett, när som helst. Lite kul var allt intervjuaren. ”Jag vill veta varför många människor fortfarande låter religion och gudstro styra deras liv.” Min enda kommentar är att ateist är trist. Vad kul att livet skulle vara helt meningslöst. För vad är det för mening med att leva om man bara ska dö…?” Varje dag är inte den sista, utan den första dagen på ett nytt liv i Kristus!
http://svtplay.se/t/152223/fran_sverige_till_himlen

I Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga tror vi både på modern läkarvetenskap och på mirakel utförda genom Jesu Kristi kraft. Aposteln Jeffrey R, Holland återberättar här en sann historia om hur kombinationen av HLR och prästadömets välsignelse återgav livet till en pojke som blivit träffad av blixten.