Våra svagheter och sjukdomar

Hebr 4:15 ”Ty vi har inte en överstepräst som ej kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som blev frestad i allt liksom vi, men utan synd.”

Som människa så undrar man ibland hur länge som man ska orka med en situation, speciellt om man har haft en period av motgång som inte verkar ge med sig. Man kan ju bara ta en viss mängd otur innan man ger upp. Frågan om man hellre ska fly än illa fäkta kommer upp. Ska man kämpa mera och lägga ner tid och kraft på något, eller ska man byta inriktning i livet och ta ett annat beslut?

När vi människor föds, har vi ett tomt medvetande där vår whiteboard är tom och blank, eller är vi styrda av våra gener? Vissa tror att vem som helst kan bli säljare, advokat, läkare, musiker eller präst, och att varje barn kan stöpas i samma form. Andra tror att vi är unika och att det är vårt DNA som styr.

Den brittisk-amerikanske neurologen och författaren Oliver Sacks skriver intressanta böcker om hur människor med biologiska brister, trots detta kan övervinna dem till stor del. Vår vilja och uthållighet har visat sig vara viktigare för vår framgång än våra eventuella brister. Vi kan inte välja våra föräldrar och det genetiska arv som de bär på, men genom att medvetet välja omständigheter som är fördelaktiga för oss så tar vi viktiga steg mot den framgång som vi alla längtar efter att uppleva.

I en av Sacks noveller har huvudpersonen tourettes syndrom (TS) som uttrycker sig i olämpliga uttryck, ticks, ryckningar, ofrivilliga grimaser och allmänt okoncentrerad. Trots detta så kan huvudpersonen arbeta som pilot och kirurg, och hans bilkörning går bra fastän den är en aning ryckig.

Sacks vänskap med människor med biologiska brister har gjort att vi har fått en mycket mer nyanserad och kärleksfull förståelse för dessa människor. Han är deras vän, men han observerar dem samtidigt ur en vetenskaplig synvinkel som deras läkare. Dokumentären med Shane Fistell som lider av tourettes syndrom gör att vi ser dem som människor, för det är annars lätt att bara se sjukdomen. Fistell tar ingen medicin, men han håller på med karate för att hålla sjukdomen i schack delvis.

Den som har framgång tänker inte på att han ska övervinna några svagheter utan han kör på som vanligt i livet. Det är inte alltid så roligt att se andras framgång medan man själv hankar fram i gärsgårdsserien. Till syvende og sidst handlar det om vad man vill i livet och vad man tycker är betydelsefullt.

Om man har svagheter och sjukdomar, så gäller det att vi försöker att förstå i vilka situationer i livet då dessa syns mest hos oss. Sedan gäller det att undvika dessa situationer som pesten. Vi behöver också lära oss vad vi kan göra för att lindra symptomen. För även om vi i uppståndelsen har blivit lovade fullkomliga kroppar, så är det nu som vi lever och inte i framtiden. Vi kan få höra om mirakler och helanden, men det är nästan aldrig som det sker fysiskt. Det verkar lättare för Gud att hela människors inre än våra kroppar nuförtiden.

Precis som Sacks huvudperson så kan man som människa alltid bli lite bättre och utvecklas. Människan har en unik förmåga att anpassa sig till omständigheterna på ett sätt som djur inte kan. Vi kan leva i den varmaste och torraste öken där temperaturen är +40 grader och vi kan leva på den Sibiriska tundran där temperaturen blir mer än minus -40 grader. Med fötterna på jorden och huvudet ibland molnen så är vårt liv nästan gränslöst, och vi håller vår framtid i våra händer.

Går det att vara missionär och att ha tourettes syndrom? Det verkar som så, för jag har hittat information på ett forum där en person skriver att de har en missionär med denna sjukdom och som tar sin medicin. Detta borde ge hopp till alla dem som misströstar i livet och vill ge upp. Man ska aldrig ge upp, utan istället försöka att hitta det fönster som Gud öppnar då en dörr stängs.

”We have a missionary serving in our ward that has tourettes. He takes medication and has a few tics….but seems to do ok.

http://www.lds.net/forums/general-discussion/18233-tourette-syndrome-serving-mission.html

Jag har hittat några vittnesbörd med mormoner som har tourettes syndrom.

http://mormon.org/searchResults?theme=blue&query=tourette+syndrome

http://youtu.be/jJYu_YA2skU

http://youtu.be/sVD9XSRiH9U