Lite om Hirs…

En väninna skrev…

Hirs är ett sädesslag, rikt på mineraler, fleromättat fett och B. Det innehåller fyra gånger så mycket järn som råris, är rikt på magnesium, zink, kalcium och kalium. Hirs är också naturligt fritt från gluten. På grund av de fleromättade fettsyrorna (ca 5%), håller inte Hirs för väldigt lång förvaring, läs på förpackningen hur länge den håller sig.

Av Hirs framställs hirsflingor, som är den vanligaste beredningen av hirs som vi möter i Sverige. De framställs av hirs som skalas och sedan bereds genom ågning och valsning. Hirsflingor kan användas till gröt, i bröd (tillsammans med mjöl av andra sädesslag) och till gröt.

Hirs innehåller bitterämnen så kallade saponiner, dessa försvinner om man först sköljerhirsen noga i varmt vatten, gärna kokande vatten innan man tillagar den. Skölj slutligen i kallt vatten. Hirsflingor är redan fria från bitterämnen.

Hirs kokas med dubbel mängd vatten. Koka i lättsaltat vatten eller med buljong. Låt det koka upp, sänk sedan värmen till lägsta nivå och låt stå på ”eftervärme” under lock ca 20 minuter.

I hälsokostaffärer och på FRAM finns det ”hirsmannagryn” som vi använder till att koka mannagrynsgröt. Det är mycket dyrare än vanligt mannagryn, men innehåller mycket mer näring och kan därför vara ett bra alternativ i förrådet…

Här kommer lite olika recept med Hirs, så som vi brukar laga det här hemma. Tyvärr är det inte alltid exakta mått, men fungerar bra ändå. ( I dessa recept använder jag inte flingor, utan skalad hirs, som finns att köpa från Saltå Kvarn i vanliga mataffärer, billigast är dock i lösvikt på FRAM )

Hirsbiffar

 • 1,5 dl hirs
 • 3 dl vatten
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 1 gul lök
 • 1 burk kikärtor
 • 2 ägg
 • 1-2 msk vetemjöl
 • salt
 • peppar
 • kryddor efter smak (jag tycker om bladpersilja)
 • Olja till stekning

Skölj hirsen noga och koka ca 20 minuter, tills allt vatten är absorberat. Grovhacka löken, och kör lök, kikärtor och ägg till en puré i matberedare eller med stavmixer. Blanda i den kokta hirsen. Rör ner mjöl och smaka av med kryddor. Forma små biffar som steks på medelvärme tills de får fin färg!

”Hirsotto” – jag har inget regelrätt recept med exakta mängder, men det är här är ungerfär de mängder jag brukar använda

2 dl Hirs

 • Grönsaksbuljong
 • 1 gul lök
 • 2 – 3 morötter
 • 1 paprika (gul, röd eller orange)
 • 1,5 – 2 dl creme fraiche
 • Olivolja och smör till stekning
 • Salt och grovmalen svartpeppar

Koka hirs tillsammans med buljong. Skala och tärna morötter och paprika. Finhacka löken. Fräs lök och morötter mjuka i stekpanna (jag brukar salta lite). Tillsätt sedan paprika, och låt den fräsa med någon minut. Blanda med hirs och creme fraiche i önskad mängd. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar

”Taco Hirs”

– Detta är ett bra recept, där alla ingredienser kan finnas i hemförrådet. (Lök och vitlök får då ersättas med lök och vitlökspulver) Sedan kan det serveras med tortillabröd, eller nachochips, oliver, riven ost och vad man har hemma i grönsaksväg. Uppskattat hemma hos oss – även av barnen!!!

 • 2 dl kokt hirs
 • 2 dl röda bönor kokta (typ Kidneybönor. Går bra med färdigkokta på burk)
 • 2 dl kokta gröna linser
 • 1 gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 burk krossade tomater
 • olja
 • salt och peppar
 • tacokryddor – jag använder chilli, spiskummin, paprika, salt och svartpeppar
 • en nypa socker (jag använder råsocker)

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs detta i oljan. Tillsätt hirs, bönor, linser och krossad tomat. Krydda och låt puttra på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och ev. mer krydda.

Servera gärna röran varm med tortillabröd eller tacochips och tillbehör såsom avokado, tomat, gurka, oliver, riven ost, creme fraiche och tacosås.

Hirsgratäng

 • 1,5 dl hirs
 • grönsaksbuljong
 • 3 dl vatten
 • ca 300 gram fryst broccoli
 • ca 3 tomater
 • riven ost
 • Ev. salt och peppar
 • Smör att smörja gratängform

Koka hirsen i dubbel mängd vatten, tillsammans med buljong. Koka även upp broccolin i lättsaltat vatten, så att den tinar och blir lite mjuk.

Skär två av tomaterna i klyftor och en i skivor. Blanda hirs, tomatklyftor, lättkokt broccoli och riven ost i en gratängform. Smaka av och salta/peppra eventuellt lite mer. Lägg skivade tomater ovanpå och strö över mer riven ost. Gratinera i ugn, 175 grader ca 20 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.