Vegetarisk julmat

Vegetarisk lutfisk

När jag var liten så älskade jag lutfisksås. Själva lutfisken kunde jag dock vara utan. I detta vegetariska recept har jag ersatt lutfisken med marinerad tofu. Man kan köpa färdigmarinerad tofu i vanliga matbutiker, men det är lätt att marinera naturell tofu också.

 

 

 

 

Lutfisken

1 bit naturell tofu
kikkoman soja

Såsen

Smör
2,5 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
0,5 tsk salt
kryddpeppar efter smak

Lägg den naturella tofun i en marinad av kikkoman över natten i kylen. Man kan lägga tofun i en plastpåse, hälla i sojan och försluta påsen.

Gör en vanlig vit sås. Smält en stor klick smör. Rör i vetemjöl och späd lite eftersom med mjölk under omrörning tills du fått en lagom tjock sås. krydda med salt och kryddpeppar efter smak. Lägg i den marinerade tofun i skivor i såsen lagom till servering. Servera med kokt potatis.

* finns t ex naturell tofu i kinabutiker som Hung Fat trading på Östra Hamng. 19 i Gbg.

Nedan ett youtubeklipp om hur man kan tillaga tofu.