Aftonbladet: Vet mer/Mormonerna – Del:1, 2012-01-17

Aftonbladet har haft en mycket negativ artikel i pappersupplagan om Mormonkyrkan och Mitt Romney 2012-01-17.

Rubriken är: ”Mitt Romney Så skapades kyrkan bakom”, och författare är reportern Svante Lidén. Jag har plockat ut en del av det så att man kan förstå hur han tänker.

Hans ordval är ganska ofta sensationellt och medvetet provokativt. Funderar på om Lidén är en ateistisk aktivist kanske?

Oavsett, man ska inte underskatta honom då han beskrivs som en av de ”mästerliga fältreportrar som alltid lyckas slå an den mänskliga tonen i den svenska folksjälen…” och de sägs också skriva ”artiklarna som alla älskar att tala om – utan att veta varför” då han nominerats och vunnit Guldkrattan. Han brukar få många mejl från läsare som har reagerat. Han har rykte om sig att vara en legendar, och det var han som var förste reporter hemma hos nobelpristagaren Tomas Tranströmer.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10698383.ab

Lidéns åsikt om Mitt Romney: hatar bögar och lesbianer, Romney tror han ska bli USA:s näste president, att Jesus ska styra världen från Missouri (Edens Lustgård) efter yttersta dagen, att alla mormoner tror lika dant.

Lidéns åsikt om mormonerna: ”rykte om sig att vara arbetsamma, flitiga och ambitiösa. De håller ihop och ogillar precis som alla andra ärkekonservativa stofiler i USA homosexuella, aborter, ensamstående föräldrar, aborter, sex utom äktenskapet, aborter, sex före äktenskapet och aborter”. De betalar tionde, gör som ledarna säger, ledarna får definitivt inte vara ogifta eller skilda män, är antingen med – eller inte.

Lidéns åsikt om Joseph Smith: hade en väloljad käft [sic!], for runt på marknader och sålde patentmediciner [sic!], hade kätterskt [sic!] budskap, ”mormonkriget” 1838 men glömmer att berätta att 138 år senare, så annullerades den ordern av Missouris guvernör Christopher S. Bond den 25 juni 1976. Han bad om ursäkt för att mormonerna drevs på flykt från Missouri (de vräkts från sina hem och tvingats på flykt), och fick lämna hem, djur, egendom, lösöre och annat. Det var minst 10 000 mormoner, kanske 20 000, och alla flydde hals över huvud. Efter 138 år kom ursäkten och erkännandet att det var fel gjort av dem.

http://en.wikipedia.org/wiki/Missouri_Executive_Order_44#Aftermath_and_rescinding

Lidén berättar en historia som ska visa läsarna hur hemsk Romney är. ”När hans gamla barnflicka Peggy Hayes blev gravid och sökte hans råd så var han iskall, berättar hon för Vanity Fair. Han, den stenrike som hade allt, började prata om kyrkans adoptionsverksamhet och sa åt henne, som knappt hade någonting, att lämna bort sitt blivande barn. – Det är vad kyrkan vill att du ska göra. Och gör du det inte så kan du bli utesluten för att du inte lyder ledarskapet. – Du måste lämna din son. Eller lämna Gud. Hon behöll grabben. Som har blivit 27 år och jobbar som elektriker i Salt Lake City. Han heter Dane.”

Det var inte för så länge sedan som barn utom äktenskapet och skilsmässobarn blev bortadopterade.

http://www.stockholm.se/Global/Om%20Stockholms%20stad/FoU%20Rapporter/2001/2001-8.pdf

Han anger en bok som är viktig att läsa mer i: ”Mord i Guds namn” av John Krakauer. En mästerlig skildring av mormonernas historia och de mer extrema sekterna.