Vad ångrar människor mest på dödsbädden?

Oavsett om man är rik eller fattig, troende, agnostiker eller ateist så kommer dagen när man ska lämna detta dödliga liv. En australiensisk sjuksköterska, Bronnie Ware, har samtalat med sina döende patienter på ett hem som de blev inlagda på de sista veckorna av sitt liv och har kommit fram till att de önskar att de hade haft modet att leva sitt eget liv, och inte anpassat det efter vad andra tycker. Ware har samlat ihop vad patienterna ångrade mest i sina liv och publicerat det i en bok ”The Top Five Regrets of the Dying

Vanligast var att människor inte hade uppfyllt sina drömmar, utan lyssnat på andra människor.

För män var det vanligaste de ångrade att de hade jobbat så mycket. De hade inte fått se sina barn växa upp och inte tillbringat tillräckligt med tid med sina fruar.

Många människor önskade att de hade tillåtit sig att vara mer glada och insåg nu att förmågan att känna glädje faktiskt är ett val. Många hade under sitt liv varit rädda för förändringar och längtade nu efter att bara fått ha roligt.

Här är en lista över saker som människor ångrade på dödsbädden:

1. Uppfyllt sina drömmar, i stället för att lyssna på andra.

– Det här var det vanligaste av allt. Många hade inte ens uppfyllt hälften av sina drömmar, och tvingades dö med den vetskapen. De önskar att de levt sina liv som de själva velat, och inte det liv som andra förväntade sig att de skulle göra.

2. Inte jobbat så hårt.
– Varje man sa likadant. De missade sina barns uppväxt och hade velat spendera mer tid med sina fruar. Alla män Ware  pratade med ångrade djupt att de hade låtit jobbet ta så stor plats i sina liv.

3. Vågat säga ifrån.
– Många människor höll tyst för att inte riskera vänskapen med andra. Som ett resultat av det fick de alltid böja sig och fick ett mediokert liv, utan chans att bli den de verkligen hade kunnat bli. Många utvecklade en bitterhet över detta.

4. Haft bättre kontakt med vännerna.

– Det är först på dödsbädden som de flesta människor inser hur mycket de saknar sina vänner. Och under de sista veckorna av livet är det svårt att få kontakt med alla. Många av patienterna hade haft fullt upp med sina egna liv och tappat kontakten med sina vänner. Alla saknade dem när de dog.

5. Tillåtit sig själva att vara gladare.
– Många förstod inte förrän på slutet att känna glädje är ett val man kan göra. De hade stannat i gamla hjulspår och behållit den familjära säkerheten. Rädsla för förändringar hade gjort att de låtsades vara nöjda med tillvaron, fast de i själva verket längtade efter att få skratta på riktigt och ha riktigt kul igen.

 

 

 

(Källa: Aftonbladet 2012-02-03)