Hela korn; näringslära och recept.

Ibland så får jag information från hemförrådsgruppen i Västra Frölunda församling. Oftast handlar det om tips på recept, men ibland får man lite näringslära på köpet. Klipper lite från ett mail som jag vill att ni läsare ska få ta del av:

”Det retar mig att man i vissa dieter ”buntar ihop” alla kolhydratinnehållande livsmedel och behandlar hela högen som skräpmat. Inget kan vara mer fel! Jag har sagt det förut och jag säger det igen – det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater!

Som exempel kan jag berätta om en ny studie från Lunds tekniska högskola, där man konstaterat att kokt korn, alltså hela kornkärnor, är ett riktigt superlivsmedel när det gäller mättnad. Mättnadskänslorna varade upp till 16 timmar!

Försökspersonerna fick under en period kokta kornkärnor till kvällsmåltid. Sen bytte man ut kvällsmålet till vitt bröd under en lika lång period och jämförde hur mätta/hungriga personerna var dagen därpå. Och skillnaden var stor!

Forskarna uppger att korn stimulerar ett speciellt mättnadshormon (GLP-1), som liknar det hormon som används inom sjukvården för att behandla typ 2-diabetes. Korn har också en särskilt bra kombination av prebiotiska kolhydrater som istället för att brytas ner som vanligt, ger näring åt våra snälla tarmbakterier.

Men det måste vara HELA korn! Malda kärnor får inte samma effekt.

Korn är på fler sätt ett unikt sädesslag i och med att det kan odlas nästan i alla klimatzoner på jorden. Det är den älsta kända svenska grödan och har odlats här hos oss i över 2000 år. Korn är rikt på mineraler och flera B-vitaminer. Men hur ska man då äta helt korn? Saltå kvarn tipsar om att man kan använda det istället för ris eller pasta samt i bröd och sallader.”

GRUNDRECEPT PÅ KOKT KORN

4 portioner

2 dl korn
7 dl vatten
ca 1 tsk salt

1. Skölj kornet i kallt vatten.
2. Häll 7 dl vatten på kornet och låt ligga minst 8 timmar i blöt.
3. Koka i blötläggningsvattnet ca 1 timme. Se till att det inte kokar torrt.
4. Salta inte förrän i slutet av koktiden så sväller kornen bättre. Låt gärna eftersvälla en stund med locket på. Låt gärna eftersvälla en stund.
Här är ett recept på korngröt som visserligen innehåller grovt krossade korn, men det tycker jag borde funka:

KORNGRÖT
ca 2 portioner

1 dl kornkross, blötlägg minst 8 timmar innan grötkoket
3,5 dl vatten
½ dl torkad frukt, exempelvis aprikoser, hackade
1 msk linfrö
en nypa salt

Koka upp de blötlagda kornen med resten av ingredienserna. Låt sjuda i ca 20-30 minuter tills gröten fått fin konsistens. Låt den gärna eftersvälla en stund.