Sverigefinländarnas dag idag 24/2!

Sverigefinländare är ett samlingsbegrepp för alla i Sverige bosatta personer som härstammar från Finland, oavsett vilken språkgrupp de tillhörde i Finland. Finland är ett land med två formellt likställda nationalspråk: svenska och finska.Det finns ungefär 200 000 personer som är födda i Finland och i dag folkbokförda i Sverige. Även andra och tredje generationerna kan dock inräknas in i gruppen sverigefinländare.” (Källa: Wikipedia)

En av mina tidigare minnen är mumintrollet. Alla mina klasskompisars pappor kom från någonstans i Sverige och jag upplevde min pappa som udda. Alla som känner till Mark Levengood kan tänka sig in i hur det lät när han talade. Jag minns speciellt en gång när jag var riktigt liten och en farbror kom på besök. Pappas dialekt blev alltmer sjungande när han gled mer och mer in på riktig finlandssvenska. Samtidigt som jag tyckte att pappas dialekt var vacker så kände jag en viss irritation. Det hördes ju att han inte var från Sverige som alla mina kompisars pappor var från. Naturligtvis försökte jag rätta pappa också. ”Pappa, det heter inte Aaarvika, det heter Arrvika,” förklarade jag pedagogiskt för pappa. Pappa svarade bara lakonskt. ”Jaså, och hur stavar du till Aarvika, med ett eller två ”r”?

Ja, det var bara för en liten dotter att ge upp. Pappa fick väl säga Aaarvika, paaapegoja, neeegativen osv då. Naturligtvis blev jag lycklig när mumintrollet kom på teve. De talade alla som min pappa! Själv blev jag smittad med diverse finlandssvenska uttryck och sa länge ”hårtvättmedel” istället för ”shampo” och ”morgonmål” istället för ”frukost”.

Minnena av det finska i mitt barndomshem finns som fragment. Finska och svenska flaggor samsades i julgranen, pappa som kände sig splittrad när Sverige spelade ishockey mot Finland (egentligen hejade han på Finland), pappa som tyckte att finska flaggan var världens vackraste och gärna gnolade på finska nationalsången, som han tyckte var världens vackraste nationalsång.

Att komma från Finland var inte alltid lätt. Pappa uttryckte bittert att han hade fått bättre jobb om han inte hade kommit från Finland. Mamma berättade om en incidens när hon var på vad som idag kallas för utvecklingssamtal i skolan för min syster. Min syster var tio år och inte så duktig i skolan. ” Ja fru Troberg, ni måste ju förstå att finnungar blir det inget med.” Mamma gick hem och grät, men berättade aldrig om detta för min pappa. Ett antal år senare träffade mamma på samma lärarinna som frågade hur det hade gått för hennes forna elev. Mamma svarade att min syster arbetade som arkitekt, varpå hon fick svaret ”jamen det visste jag väl att det skulle gå bra för din dotter.

I Sverige finns det naturligtvis flera sverigefinländare i kyrkan. Antti Syvänen, som jag har skrivit om på bloggen tillhör en sverigefinsk medlemsfamilj, familjen Palomäki är en annan sådan medlemssläkt. Nedan har jag hittat ett klipp om mormoner i Finland. Där finns bl a Donald Palomäki (numera Eldenberg) omnämnd. Min fd. man är också finsk och han berättade för mig om en Palomäki som han upplevde talade en fruktansvärd finska med riktigt svenskt uttal. När denne Palomäki hade fullgjort sin mission i Finland talade han äntligen finska med ordentligt finsk uttal.

Missa inte nedanstående länk med artikel och videointervjuer på svenska språket!

http://svenska.yle.fi/arkivet/artikkelit/mormonmissionarer_i_finland_61348.html#media=61355

Templet i Helsingfors invigdes invigdes 22 oktober 2006 och betjänar 26 000 medlemmar i Finland, Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland och Ryssland.