Lyckligt sexliv

I en nyligen gjord undersökning så visar det sig att bananflugor som har ett lyckligt sexliv inte knappt vill smaka på alkohol. Om däremot bananflugan avvisas, så tar flugan till spriten som ersättning istället.

Det handlar om en neuropeptid F som finns i flugans hjärna som styr allt. Ju mer sex, desto mer neuropeptid F i hjärnan. neuropeptid F fungerar som ett belöningssystem och om flugan inte får sex utan blir avvisad, ja då vill den häva i sig alkohol i massor och bli redlöst berusad.

Beteendet kan kontrolleras genom att manipulera en peptid i flugornas hjärnor. Detta ger hopp för framtiden på många sätt.

Människan är mer komplicerad än bananflugan, men det finns ändå trots allt många likheter ändå. Motsvarigheten till neuropeptid F är hos människan neuropeptid Y. Så forskare hoppas på att kunna öppna för nya behandlingar för missbruksproblem.

”- Om neuropeptid Y visar sig vara en länk mellan psyket och viljan att missbruka alkohol och andra droger skulle man kunna utveckla terapier som reglerar mängden neuropeptid Y, säger Ulrike Heberlein, professor vid UCSF.”

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/avvisade-flugor-missbrukar-alkohol_6928309.svd

I Mormonkyrkan så betonas det hur viktigt det är att gifta sig, för man blir välsignad då. Vad är då vitsen med att gifta sig? Det vet väl alla, eller? Nej, det är inte bara för att skaffa barn (om nu någon trodde det). Det finns inte något bättre sätt att komma en människa riktigt nära än att ha ett fint samliv, en man och en kvinna som tillsammans vill dela sina liv med varandra på alla plan. Sex är viktigt, för om det sker med rätt person så ger det tillfredsställelse och balans i livet.

Just i forskningen med bananflugor så var det alkohol som de missbrukade om de blev avvisade och inte fick sex, men man vet att många olika slags missbruksproblem hänger ihop. Så när Mormonkyrkans ledare uppmuntrar medlemmarna att söka efter någon som de kan gifta sig med, då är det för att de vet att medlemmarna kommer att bli välsignade. Ledarna pekar med handen åt det håll som välsignelsen finns. De kan inte tvinga medlemmarna att gifta sig, men de visar vägen som de ska vandra på.