Bröd med baljväxter

16 frallor eller två limpor
250 g kokta avrunna och sköljda linser, kikärtor eller sojabönor
(jag brukar använda ca 3 dl färdigkokta…)
ca 4 ½ dl vatten
1 pkt färsk jäst eller 1 pkt torrjäst
2 tsk salt
½ dl rapsolja
1 msk honung (skall egentligen vara sirap – men jag använder honung istället)
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl (här brukar jag använda halva mängden eget malt mjöl – som ej är siktat, och resten ”vanligt vetemjöl”

Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i en mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
Värm degvätskan till ca 37 gr. (45 gr om torrjäst används) och smula ner jästen i degbunken (alternativt bered enligt förpackning /torrjäst) och häll vätskan över jästen så att den löser sig. Tillsätt honung, salt och olja. Därefter tillsätts rågsikt och sist tillsätts vetemjölet efter hand.
Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter (OBS – om osiktat vetemjöl används, brukar jag ta lite mindre mjöl, eftersom det grova suger åt sig mer degvätska. Sedan justerar jag då jag bakar ut bröden…)
Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord och rulla sedan bullar /alternativt forma till 2 limpor. Skåra eventuellt bullarna. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter, 225° C.