Hur firar mormoner påsk???

Hur firar vi som medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga påsk? Vilken innebörd har påsken för oss?

Jag får tänka till lite när jag får frågan eftersom ingenting har förändrats för mig sedan jag gick i Svenska Kyrkan eller frikyrkan. Påsken är en stor högtid för medlemmar i Jesu Kristi Kyrka. Till det yttre kanske det inte verkar på det sättet eftersom vi inte har speciella möten där vi firar långfredag etc. Vi har våra vanliga söndagsmöten, men där är naturligtvis temat för talen Kristi död och försoning och naturligtvis att han lever.

Påsken räknas rent religiöst som en större högtid än julen, precis som i fallet för de ortodoxa kristna, men för vanliga medlemmar anpassas firandet efter den kultur de lever i. I Sverige firas visserligen påsken av svenskarna, men julen firas desto mer. Som jag upplever det firar vi julen åtminstone en månad och då räknar jag inte med alla affärer som tjuvstartar redan i oktober månad.

Kanske är det egentligen så här att för oss troende så lever vi dagligen sida vid sida med Kristus. Det är inte så att vi just vid påsk plötsligt kommer på att Jesus led och dog för oss och uppstod från de döda. Vi lever varje dag med att Jesus Kristus finns vid vår sida. Han älskar oss och tar emot oss med öppna armar bara vi öppnar vår själs dörr för honom och tar emot honom i vårt hjärta.

För mig är Jesus i mina tankar jämt. När jag lider, vet jag att han om någon vet vad lidande är, när jag misströstar vet jag att Jesus säger åt mig att jag är segraren för att jag kämpar, när jag har lite att ge tänker jag på att Jesus Kristus gav allt fastän han i världsliga ögon inte verkade ha någonting. Jag tänker ibland på en skillnad mellan vår kyrka och andra kristna kyrkor. I vanliga kristna kyrkor ser de storheten i att Gud kom ner till jorden och gav sitt liv för oss. I vår kyrka ser vi storheten att Gud offrade sin egen son. Ibland tänker jag på att det visserligen är stort att ge sitt eget liv för andra, men hur stort är det inte att offra sina barn? Aldrig att jag hade gjort en sådan sak.

Naturligtvis har vanliga kristna kyrkor sina tankar om vad påsken skulle innebära för oss ”mormoner”. Beskrivningarna är inte alltför smickrande. I en artikel i Christian Answers där de försöker beskriva vad vi antas tro på harvas frågan om frälsning av nåd eller gärningar. I Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga tror vi att vi blir frälsta av nåd, men om vi är frälsta ska det också yttra sig i våra gärningar, eftersom gärningar avslöjar hur vårt hjärta är.

Det viktiga i sammanhanget är inte att låta samfundskillnader skilja oss åt. Antingen tror vi att Jesus är Messias, att han försonade för våra synder och uppstod från det döda, eller så tror vi det inte. Därför ber jag kristna från andra kyrkor att inte minimera vår tro. Varje enskild människas tro är unik och ingen kan se in i den personens hjärta, förutom Gud.

Ja och så för de som kanske undrar; naturligtvis äter våra barn påskgodis och får påskägg. De målar påskägg och vi har påskris med dekorationer och äter lax och annat gottigt till påsk. Så till det yttre finns det inga skillnader i hur vi och Svenssons firar påsk. Det vore väl kanske då att alkoholen saknas.

http://www.lds.org/ensign/1982/04/family-easter-traditions?lang=eng

http://becominglds.blogspot.com/2011/04/are-you-really-easter-ready.html