Jesus of Nazareth

Visst är det så att det man upplevt under sin uppväxt sitter kvar som någon slags referens hela livet? Själv äter jag glasspinnen ”88-an” inte bara för att den är god, utan för att det är en av de sista glasspinnar som finns kvar sen jag var liten tillsammans med bl a tophat och piggelin. Så är det också med filmer för mig. 1977 var jag tio år gammal och fick se Jesus of Nazareth, en då mycket uppmärksammad miniserie med Robert Powell som gestaltade Jesus. Filmen bygger på de fyra evangelierna och karaktärerna gestaltas av den tidens grädda av kända skådespelare bla Anne Bancroft som Maria Magdalena. Hon är känd även som ”synderska” i filmen Mandomsprovet, James Mason som Joseph av Arimathea. Denne skådespelare känner vi igen som juden Isaak i Ivanhove. Andra kända namn är Laurence Oliver som spelar Nicodemus, Christopher Plummer som vi känner igen från Sound of Music gestaltar Herodes Antipas, Anthony Quinn är här Kaifas. Det är från denne skådespelare som den kände fd. medlemmen i kyrkan Michael D. Quinn har fått sitt efternamn. Peter Ustinov spelar här Herodes den store, men är för många förknippad med sin roll som Hercule Poirot.

För mig personligen är påsken lite av Jesusseriernas tid och för den som vill frossa nu till påsk rekommenderar jag denna tv-version som fortfarande är mycket sevärd.

Jesus of Nazareth is a 1977 Anglo-Italian television mini-series dramatising the birth, life, ministry, death and resurrection of Jesus based on the accounts in the four New Testament Gospels.

The mini-series was directed by Franco Zeffirelli and produced by Lew Grade through his ITC Entertainment company. Zeffirelli co-wrote the screenplay with Anthony Burgess and Suso Cecchi d’Amico. It was filmed entirely on location in Tunisia and Morocco. The uncut version is only available on DVD and not on VHS. The total runtime is 6 hours and 21 minutes.

Jesus of Nazareth premiered on 27 March 1977 on British television on the ITV network, courtesy of ITC’s parent company, Associated Television; it made its American premiere as an NBC Easter special, on 3 April 1977. For its fifth airing on American television at Easter 1987, TV Guide called Jesus of Nazareth ”the best mini-series of all time” and ”unparalleled television”.