Brian Williams: ”Mormon In America”

Denna dokumentär sändes 23 augusti 2012 på NBC. Den är väl förhållandevis ok, men allt blir så stereotypiskt och man missar alla detaljer. Intervjuerna är för ytliga och medlemmar och fd medlemmar hänvisar till händelser som kanske har hänt för 20-50 år sedan eller ännu längre bakåt i tiden.

Problemet med dokumentären är att man inte berättar om hur andra kristna samfund hade det på den tiden. Istället så får man en omedveten känsla av att allt jämförs med hur livet är nuförtiden. Så fel det blir då.

För vi kommer alla ihåg hur det var i frikyrkorna på den tiden. Det var strängare då och man blev lättare utesluten för saker som inte alls har samma betydelse. En pingstvän skulle gifta sig med en pingstvän förr, annars så blev medlemmen troligen utesluten eller åtminstone inkallad för ett mycket allvarligt samtal. Samma sak skedde på den tiden i Mormonkyrkan.  Dokumentären underlåter att dra parallellerna som skulle ge tittarna en rikare och djupare insikt i mormoners liv.

”…NBC aired an hour-long special about what it means to be ”Mormon in America.” A Utah couple interviewed for the documentary said they were a bit disappointed in the final product.

The focus of this week’s ”Rock Center with Brian Williams” was entirely onThe Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints including its history, controversies, and customs through the eyes of individual members, families and the church historian.

Following the presentation, Juleen and Al Jackson, who were featured as a typical Mormon family, told KSL News they think NBC focused too much on the ”fringe” aspects of the LDS faith rather than the faith itself.

”I think 98 percent of the members of this church are indicative of how our family is, but (NBC) seemed to focus more on the 2 percent that are disenfranchised at some level,” Juleen said.

The couple said they spent three days with NBC’s production crew, showing them how the family lives their religion.

”I wish they had shared more in-depth things,” Al Jackson said. ”I wish they had shown more with our kids, ’cause that’s really who we are.”

Still, he believes that most Americans who have interacted with Mormons know who church members are and what they stand for.

”For the most part, we’re becoming more and more accepted in mainstream (America),” Al Jackson said. ”A tree is known by its fruit, and members of this faith who live their faith … their fruit is good.””

http://www.ksl.com/?nid=148&sid=21840584