Släkten en schlager

EmmelieFör ett par dagar sedan ringde min syssling till mig och berättade att hennes brorsdotter kommer att representera Danmark i eurovisonsschlagerfestivalen. Kul, det hade jag ingen aning om att Emmelie de Forest var sångerska, jag hade bara plitat in hennes profil i www.geni.com, men nu kunde jag uppdatera profilen och lägga till en wikipediatext och hennes bild.

Mina barn tyckte det var riktigt coolt att deras brylling skulle uppträda i eurovisionsschlagerfestivalen, men det var lite knepigt att förklara hur de var släkt så jag fick rita upp ett litet släktträd.

Min mormorsmor hette Emma Pehrson och var en enkel arbetarflicka. Hon kallades för ”hela Göteborgs lilla Emma” eller ”vackra Emma” och vann också en adelsmans hjärta. Hon kom att gifta sig med Georg Fredrik  Söderhielm. De fick barnen Paulina – som kom att kallas för Paula, Axel och Greta.

Min mormor var Greta Söderhielm. Kanske var hon inte ens en äkta Söderhielmare. Det gick nämligen rykten om att den långa, kraftiga, rödlätta och alldagliga Greta var ett result av en utomäktenskaplig affär mellan vackra Emma och en skeppsredare vid namn Bratt. Gretas syster Paula var till skillnad från sin syster kort, mycket smal, riktigt mörk och vacker.

PaulaDet är Paula som är Emmelie de Forests farmorsmor.

Min äldsta dotter är uppkallad efter ”moster Paula” som min mamma kallade henne för. På bilden ser vi Paula hålla i ett litet knyte som lär vara hennes dotter Margareta. Paula var gift med den i Finland kände fotografen Frans Engström. Äktenskapet havererade pga makens kvinnoaffärer och Paula flyttade till Stockholm. Hon kom aldrig att gifta om sig, men tog däremot hand om sin dotter Margaretas två barn Ethel och Ingvar.

Läser man i danska wikipedia så står det några rader om att Emmelie först lanserade sig som ättling till Drottning Victoria. Detta är faktiskt sant och när jag tog del av hela den spännande släkthistorien så insåg jag att en dokusåpa aldrig kommer i närheten av verkliga livet.

Minns ni att det för många år sedan gick en brittisk teveserie om Lillie Langtry? Hon var förmodligen kung Edward VII mest kända älskarinna. Men hon var inte den ende. På 70/80-talet blev Emmelie de Forests pappa Ingvar Engström eller Ingvar de Forest som han sedan kom att kalla sig, intervjuad i veckotidningen Allers. Jag minns hur mamma visade mig tidningen när jag var liten, vilket bevisade att vi var släkt med släkten med engelska kungahuset. Jag hade nämligen frågat som liten om vi hade några berömda personer i släkten. I Allers presenterades historien om hur Edward VII fick barn med en prinsessa från Schweiz. Barnet, Maurice de Forest, eller sedemera Maurice De Bendern, blev adopterad av en mycket rik judisk familj. Enligt vissa källor så var denna judiska familj nära vänner till brittiska kungahuset och betalade Edward VIIl stora spelskulder. Maurice kom att gå på Eton, vilket kan tyckas märkligt för en yngling adopterad av en judisk familj, men kanske inte så märkligt för en illegitim son till brittiske kungen.

För att gå tillbaka till Margareta Söderhielm så flyttade hon från Finland och tog tjänst hos en familj vid namn Von Horn. Där råkade hon i olycka med husets son och fick en dotter, Ethel, som fick sitt namn av en kvinna som Margareta tidigare träffat i London när hon besökte Röda korset. Ethel sattes på barnhem och Margareta återvände till Ethel de Forest och dennes man Maurice som hon kom att arbeta för. Margareta blev Maurice älskarinna och förblev så till hans död. De fick ett barn tillsammans, Ingvar. Maurice såg till att köpa en villa och en våning i Stockholm till Paula Söderhielm och hon hämtade hem Ethel från barnhemmet. Det kom att bli Paula som uppfostrade både Ethel och halvbrodern Ingvar. Margareta återvände till sin Maurice.

Ethel kom att utbilda sig till formgivare och var känd under varumärket Ethel von Horn i Danmark. När hon åkte ner för att hälsa på sin mamma så kom hon också att träffa Maurice legitime son Simon. De fattade tycke för varandra och gifte sig. Ethel gifte sig alltså med sin halvbror Ingvars fars son. Ethel och Simon fick två barn, Emma och Paul. Paul De Bendern är idag en mycket känd reporter på Reuters.

Spännande familjehistoria, inte sant? Och ändå har jag inte berättat hälften av familjeskäl. Men, men tänk om inte Emmelie skulle vara barnbarnsbarn till Edward VII? Jamen, vår släkt är ju faktiskt ändå släkt med engelska kungahuset, svenska kungahuset och inte minst danska kungahuset – vi är i rakt nedstigande led ättlingar till Gorm den Gamle som grundade det danska riket på 800-talet. Men, men det finns alltid smolk i bägaren. Denna släkttråd hänger nämligen på om det är sant att den norrländska släkten Grubb i sin tur är släkt med den danska adliga släkten Grubbe…..suck! Jag misströstar att ens DNA-test kan lösa denna gåta, men man kan ju alltid drömma! Först som sist; släkt är vi ju alla med varandra, bara man går tillräckligt långt bak i tiden.