All genealogi behöver inte vara fejkad – vi är ju alla släkt!

Coronation_of_CharlemagneÄr du släkt med Karl den store, även känd som Charlemagne? Jag är det och faktum är att du som läser detta och är av kaukasisk släktskap förmodligen också är släkt med honom.

Karl den store levde mellan 742-814. Det är så långt tillbaka i tiden att chansen är mycket god för att man på något sätt är släkt med honom.Vissa genealoger påstår t ex att samtliga amerikaner med europeiskt ursprung är släkt med Karl den store.

Tack vare den explosionsartade släktforskningen på internet, kan nu vem som helst som tar sig mödan att forska fram fyra eller fem generation bak, få chansen att hitta någon annan släktforskare som redan gjort jobbet med att lägga in era gemensamma förfäder. Själv pluttade jag dit 5-6 släktled bak och voila så kunde jag koppla ihop mig med resten av alla förfäderna ner till hedenhös eller ibland ännu längre.

I ett blogginlägg gjort av en i biokemi, professor Larry Moran, beskrivs hur medeltidens population var relativt homogen. Den blandning vi ser i modern tid av indier, asiater, afrikaner och europeer var inte speciellt vanlig då. Jag är t ex inte släkt med Buddha, Mahatma Gandhi eller Nelson Mandela, utan tillhör den europeiska genpolen där vi alla är mer eller mindre släkt.

Problemet är att det finns så lite genealogiskt material bevarat. Har du bönder i släkten kommer du ”bara” ner till ca 1600-talet. Det är adeln som har välbevarad genealogi.  Även om du nu tycker att just du inte tillhör någon adlig släkt så är faktiskt chansen ganska stor att du faktiskt gör det. Mormonlady t ex tyckte att hon ”bara hade statare och oäktingar i släkten”, men naturligtvis hittade hon till slut en andlig släktgren via en kvinnlig anmoder.

Jag kan inte finna uppgifter på Europas befolkning på 800-talet, men den var högre än på 1400-talet då digerdöden utplånat en tredjedel av Europas befolkning. Hela världens befolkning låg på 220 miljoner på 800-talet eKr.

Given that the average generation is 30 years2, if you go back to 800 that’s about 40 generations. Potentially you have 240 ancestors. That’s more than 1 trillion ancestors alive in 800. I don’t know what the population of Europe was in 800 but I strongly suspect it wasn’t even close to one trillion people. I suspect it was only about 25 million. It’s not surprising that you are related to many of them.
(Källa: Sandwalk: strolling with a sceptical biochemist)

Här kommer min släktlinje. Tydligen var det något glesare mellan generationsskiftena i min släkt för Charlemagne ligger 35 släktled bak i tiden.

Charlemagne is your 32nd great grandfather.

You (Gunnel Troberg)