EF språkresor = Europeiska Fylleresor???

lindauI tisdags mötte jag upp min snart 15-åriga dotter Paula på Landvetter.

Lillasyster Eila som följde med till flygplatsen var  lycklig över att få träffa storasyster Paula som varit på EF språkresor i tre veckor och  lycklig för att hon skulle fylla åtta år och hennes älskade Paula inte skulle vara bortrest på födelsedagen.

När jag frågade Paula på flygplatsen hur det hade gått på Tysklandsresan – hon hade spenderat tre veckor i Lindau i Bayern – så var responsen omedelbar. Paula var såå negativ. Det hade pågått riktiga supafester på språkresan och även ledarna på språkresan hade varit med och druckit medan de naturligtvis sa till ungdomarna att inte säga något om det. Ledarna hade t om uppmanat undomarna att” ta sig en öl”.

Dagen därpå blev jag uppringd av EF språkresor. En ung man presenterade sig och frågade hur vi tyckte att det hade gått på språkresan. Jag sa som det var; innan språkresan var bestämd så hade jag ringt upp till EFś kontor och frågat dem om deras drogpolicy.  Jag drog mig till minnes några tidningsartiklar för ett antal år sedan där EF språkresor beskrevs som rena fylleresorna. Kvinnan som jag talade med på EFś kontor garanterade mig att EF språkresor hade nolltolerans mot alkohol och att sådant inte fick förekomma alls på språkresan.

Paula har tidigare åkt på sammanlagt  fyra språkresor  med STS språkresor. Det är ett språkreseföretag som jag verkligen kan rekommendera. Tyvärr har de inte språkresor till Tyskland. På  informationsmötet innan resan med STS språkresor får vi veta att den ungdom som någon ledare tar på bar gärning med  att ”bara sitta framför ett ölglas” blir hemskickad omedelbart. Garanterat drogfritt mao.

Den unge mannen som kontaktade mig på EF språkresor bekräftade att EF hade fått signaler om att just språkresan till Tyskland hade spårat ur. Han berättade att det skedde en internutredning. Själv uttryckte jag min skepsis till att ett företag som för flera år sedan var uthängd i media för sina fyllefester, inte kunde skärpa till sig. Om STS språkresor lyckas hålla sina språkresor drogfria, varför lyckas inte ni, var min fråga.

Nej språkresan kändes inte som någon höjdare. Sista kvällen på EF discot var vissa ungdomar såpass fulla att de knappt kunde ta sig uppför en trappa. Som grädde på moset kunde jag dessutom förmedla till  mannen  på EF språkresor att min dotter hade talat engelska med sin värdfamilj i Lindau. Visst, min snart 15-åriga dotter har ett ansvar för att lära sig tyska, men samtidigt kan man ju också ställa kravet på en värdfamilj att de ska tala det språk som ungdomarna på språkresa är där för att lära sig.

Där förlorade EF en språkreseaspirant inför nästa sommar. Jag berättade för EF att jag hade tänkt skicka Paula på EF språkresa till Tyskland nästa sommar med, men nu blir det inte så.

Lyckligtvis har jag fått kontakt med en medlemsfamilj i  Hamburg som gärna tar emot Paula. Där vet jag att det inte blir några fyllefester och det kommer att vara totalförbud att ens yppa ett endaste ord på engelska. Dessutom kan hon åka på ungdomskonferensen i kyrkan i Tyskland: Visst är det bra att tillhöra ett nätverk som kyrkan!