Registrerade romer

Elvis
Elvis – en rom

Det har väl inte undgått någon person att polisen i Skåne har skapat ett olagligt register över romer i Sverige. Över 4000 romer ingår i registret, varav en del redan är avlidna och en del är barn. Polisens motivering till registret är att det uppkom i samband med en dopfest där två romska släkten hamnade i fejd. Registret ska dessutom ha spritt sig i Sverige och enligt polisen varit till nytta för dem. Att barn ska finnas med i registret motiveras med att det är bra att veta vilka som har barn med varandra.

När man läser såna här saker så slår det mig att Hitler på sätt och vis aldrig helt förlorade kriget. Hans ande hänger fortfarande kvar medan vi i Sverige gör upp med vårt förflutna vad gäller tvångssteriliseringar, tvångsomhändertagande av barn till ”tattare” osv.

Vi romer är inte terrorister. Vi placerar inte ut bomber. Polisen ska inte behöva registrera oss som de gör. Det ska inte vara som under Nazityskland. Det är svårt att tänka att vi lever i ett demokratiskt land när vi blir förföljda och registrerade. Jag blir rädd, skrämd och kränkt, säger Stefan Palison, ordförande för romernas riksförbund.” (Källa: Expressen 130924.Här började polisen kartlägga romerna)

Ja, vi är många som  reagerar över hur polisen resonerar. För dem är det praktiskt att hålla koll på kriminella släkten, men samtidigt stigmatiseras samtliga i dessa släkten, varav majoriteten inte är kriminella.

Som medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga så kommer tankarna till ett par lärdomar från evangeliet. Det ena handlar om lamaniterna i Mormons bok, som hånades av de ”rättfärdiga” Nephiterna. Gud fördömde Nephiternas självgodhet och betonade att om Lamaniterna begick överträdelser så var det för att de tillhörde en släkt med felaktiga traditioner, där man inte hade lärt sig att välja det rätta. På domens dag skulle därför Nephiterna, som med sina överträdelser gick emot Gud i öppet uppror, bli födömda, medan Lamaniterna inte skulle bli det. Under en period i Mormons bok var det också Lamaniterna som kom att bli de mest rättfärdiga folket, där en lamanitiskt profet, Samuel, gick ut för att predika för de orättfärdiga Nephiterna. Mormons bok avslutas med att Nephiterna, pga sina stora överträdelser, till slut blir utrotade av Lamaniterna. Herren hade tagit sin hand ifrån Nephiterna, som redan hade lämnat Herren.

Och naturligtvis är det så att det finns släkten även idag där kriminalitet frodas i högre grad, pga felaktiga traditioner. Det sociala arvet finns där, men det ger ingen människa rätt att stämpla ett helt folk.

Den andra lärdomen från evangeliet är att vi lär oss att vi ska vara stolta över vårt arv. Vare sig vi är svenskar, resande, romer, finnar, afrikaner, amerikanska urinvånare osv osv så ska vi vara stolta över vårt arv. Vi släktforskar och vi finner allt möjligt i vår släkt. Jag såg just ett avsnitt från släktforskningsserien Vem tror du att du är med Björn Skifs som den som fick ta del av sitt arv. I hans släkt fanns svenskar och skogsfinnar. Där fanns mördare och  hustrumisshandlare,  ett olyckligt kärlekspar som inte fick gifta sig, utan dränkte sig tillsammans efterlämnande en liten son. Söker vi våra rötter så får vi ta del av ett genetiskt och social arv som vi kanske inte hade en aning om.  Som medlemmar i kyrkan har vi också fått lära oss att just vi har fötts ner till denna jord och denna släkt, kanske för att bryta destruktiva mönster i släkten och påbörja något nytt och konstruktivt för kommande generationer.

Det är sorgligt att många med romskt ursprung har tvingats dölja sitt arv. Visste ni föresten att Elvis Presley, Charlie Chaplin och Yul Brynner har det gemensamt att de alla är av romsk härkomst? Den mest kände romen i Sverige lär väl vara Zlatan. Resande eller tattare, som de ibland har kallats för har bland sina kända efterkommande bl a Lill-babs och Kalle Jularbo. (Källa: Famous Gypsies)

Det finns också mycket teorier om romer och mormoner. Vissa teorier finns om att det fanns många romer som såg en chans till ett nytt liv i USA där etnicitet inte registrerades och att flera tog chansen när mormonmissionärer kom till Europa. Stämmer detta så finns det alltså en hel del medlemmar i kyrkan i USA som har romska förfäder. Det finns t om spekulationer om att Mitt Romney skulle ha romskt ursprung med hänvisning till hans efternamn.

Hemsidan Cumorah.com är en icke officiell hemsida för kyrkan som bl a tar upp frågan om romer och missionärsarbete. Av artikeln framgår att det än så länge inte har skett så omfattande missionärsarbete för romer, men att det finns medlemmar i kyrkan av romsk härkomst. Vidare beskrivs hur man ska gå vidare med missionärarbete ibland denna etiska grupp bl a tar man råd av romer som är medlemmar i kyrkan om tillvägagångssätt samt skriver om att man först måste ta itu med humanitärt arbete i denna grupp för att sedan som ett andra steg fortsätta med rent missionärsarbete. (Källa:Cumorah.com. Matt Martinich: LDS Church Growth Case Studies: Prosepctive LDS Outreach among the Roma in Europe)

Det finns en videoserie på youtube, prepare to serve,  där före detta missionärer berättar om sina erfarenheter som missionärer i sina respektive länder. I en av videosnuttarna berättar en före detta missionär om sina erfarenheter som missionär i Spanien. Hela inslaget handlar om hur de som missionärer fick värja sig mot romska ungdomar som försökte stjäla deras pengar. Inga hårda ord uttalas om romerna, men det kanske hade varit lämpligt att inte publicera en sådan video på internet? (Källa: Youtube.PreparetoServe. Gypsy boys attempting to steal from LDS missionaries in Spain)

Slutligen hittar jag ett vittnesbörd på mormon.org från en ung kvinna som är rom och omvänd till Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars heliga. (Källa: http://mormon.org/me/b2tw) Hon skriver bl a så här:

Varför jag är mormon

Jag har fått se mycket av världen då jag är rom både kulturellt och litterärt. Jag har snabbt insett exakt vad människor uppfattar som ”kul” och ”lycka” och insett att det var verklig lycka för mig. Nattlivets höjdpunkter förlorade sin magi kl 2 på natten och jag kände mig som en pumpa. När jag fann Kristi rena kärlek, så kände jag en ännu större höjd som aldrig har lämnat mig. Jag känner ingen ånger då människor erbjuder mig saker som de anser är ”kul”, men som inte är enligt hans standard, därför att jag har så mycket glädje på hans väg. Hans kärlek är så överväldigande när du inser att hans plan är speciellt för dig. Han skickade mig hit för ett syfte och det finns ett arbete i detta liv som han behöver ha TERESA för att utföra. Jag har aldrig varit lyckligare i mitt liv än när jag lever det liv som jag vet att han ville att jag skulle leva.När jag kom tillbaka till kyrka efter en tid av ”komma på det” så förväntade jag mig att jag skulle känna mig skyldig, hånad eller övergiven. Istället  så kände jag den otroliga lyckan av att Herren sa ”min dyrbara dotter har kommit hem”. Jag vet att han har en kärlek för mig som är djup och omsorgsrik. Han känner mig verkligen och vet vad jag har gått igenom. Jag fösöker känna honom på samma nivå. Det är sant. Jag svär på mitt liv att han är där och tar hand om mig när jag tror att jag inte kan klara av det. Jag kan alltid vända mig till honom och han kommer alltid att vara där. Jag bara inte tror på honom, utan jag KÄNNER honom. Och jag är så tacksam för att jag kan dyrka honom i evangeliets fullhet i hans enda sanna kyrka. Jag är mormon, och jag älskar det. Varje ögonblick av det.

 När vi har tagit emot Jesus Kristus i våra liv så finns inga Nephiter eller Lamaniter eller andra folkgrupper. Vi är alla ETT i Jesus Kristus.

 ”Det fanns inga rövare, inga mördare, inte heller fanns det lamaniter eller något annat slags -iter, utan de var ett, Kristi barn och arvingar till Guds rike.” (Källa: Mormons bok. 4 Nephi vers 1:17)

In The ghetto – med romen Elvis Presley