Ljuger Emmelie De Forest?

forest_emmelie_kungablodNågot som jag inte hade räknat med riktigt när jag la in personer, kallat profiler, i mitt släktträd på geni.com var att det skulle medföra en del kontakter med mer eller mindre avlägsna släktingar. Ett par gånger har personer ringt till mig och ställt frågor om någon profil i släktträdet. Är en person avliden så är det nämligen brukligt att man gör den personens profil offentlig och då syns den för utomstående. Det räcker med att man googlar på personens namn så kommer det upp en träff från geni.com. Där framgår också vem som har lagt in profilen på geni.com.

För inte så länge sedan så fick jag ett sms från en kvinna som kallade sig för Emelie. Hon undrade över en profil som jag lagt upp på en man som hette Sven Bromander. Jag googlade lite på namnet och kunde konstatera att namnet inte var helt världsunikt, även om det är mindre vanligt. Jag skickade ett reply och frågade lite om vad hon visste om Sven Bromander. Förmodligen var han av överklass eller medelklass förklarade jag. Stämde det in på den Sven Bromander hon sökte? Det visade sig att Emelie hade en gammal mormor på över 90 år som var utomäktenskapligt barn till en Sven Bromander. Emelie hade lovat sin mormor att ta reda på om sin mormors pappa innan mormor dog. Till slut fick jag ett sms från Emelie. Hon kunde konstatera att födelsedata för min profil stämde och var övertygad om att det var den person som hon sökte.

I ett tidigare blogginlägg så hade jag nämnt min syssling Ethel De Bendern, född von Horn, när jag egentligen skrev om årets ESC vinnare Emmelie De Forest. För en kort tid sedan fick jag ett telefonsamtal från en man som presenterade sig som Magnus Palm, chefredaktör för Hus och Hem retro. Han försökte få tag på Ethel och intervjua henne för sin tidning eftersom Ethel, som på sin tid var en känd formgivare, åter hade kommit i ropet. Tydligen hade Magnus googlat för han hade hittat mitt blogginlägg på Mormonlady. Jag fick tag på Ethel och kunde förmedla kontakten dem emellan. Riktigt roligt tycker jag eftersom all kunskap om Ethels formgivning annars skulle gått i graven med henne.

Ett par, tre dagar efter telefonsamtalet från Magnus Palm kom ytterligare ett telefonsamtal. Det visade sig vara en nära anhörig till Emmelie De Forest som undrade över en profil som jag lagt upp på Margareta Engström, Emmelies farmor.

Lite chockad blev jag ju över samtalet och funderade faktiskt på om samtalet var ett practical joke. Men den anhöriga både talade danska och visste om en hel del detaljer om vår släkt. Det blev ett långt samtal. Jag tror vi pratade i över två timmar. Denne anhörig var ledsen över det förtal som Emmelie hade utsatts för av dansk media. Upprinnelsen var att en amerikansk kändisgenealog på sin blogg påstod att Emmelie De Forest och hennes far också för den delen, var lögnare då Emmelie  påstod att hon i  rakt nedstigande led var släkt med den Brittiska Drottning Victoria. Dessutom påstod denne genealog att Emmelies far, Ingvar De Forest, inte ens var son till Maurice De Forest.

Emmelie de Forest is NOT a great-great-granddaughter of Queen Victoria

…så lyder den bryska titeln. Därefter kommer en lång utläggning över släkten och vem som träffat vem och när osv osv.

I en kommentar efter själva blogginlägget uttrycker den kvinnliga kändisgenealogen sig så här:

”I am far from being an old lady, and I have had far more success in my life than a mildly talented 20 year old singer who lied publicly about her origins .. and I have probably met and know far more royals than a Swedish-born ”singer” … I have written several books on Queen Victoria’s Descendants, which makes me qualified to pull apart the fantasies of a wannabe. As with 99.99% of Eurovision contestants, Emmelie will be a one-hit wonder (if that.)”

”Jag är långt ifrån en gammal dam, och jag har haft mycket mer framgång i mitt liv än en milt begåvad 20-årig sångare som ljög offentligt om sitt ursprung .. och jag har nog träffat och vet mycket mer om kungligheter än en svenskt-född ”sångerska” … Jag har skrivit flera böcker om Drottning Victorias Ättlingar, vilket gör mig kvalificerad att plocka isär fantasier av en wannabe. Som med 99,99% av Eurovisionens tävlande kommer Emmelie att vara en one-hit wonder (om ens det.)”

Så trevlig var den kvinnan. Det är mycket möjligt att Emmelie kommer att bli en one-hit wonder, men en sak är säker och det är att hon inte ljuger. Jag säger inte att det är sanning att Emmelie är ättling till den brittiske kung Edward den VII, men den här historien har florerat i vår släkt under hela mitt liv och även om jag nu som vuxen och med en viss distans kan uttrycka mig att den kan naturligtvis vara en skröna, så innebär inte det att inte släkten, och i synnerhet inte de i släkten som är direkt genetiskt berörda av berättelsen, inte skulle tro på den. Att säga att Emmelie ljuger, dvs vet om att det är en lögn, är direkt kränkande för henne. Än mer kränkande är det att påstå att hennes far, som är död sedan tre år tillbaka, också skulle ljuga.

Jag tröstade Emmelies anhöriga med att inte bry sig om vad folk skriver och vad massmedia skriver. Historien finns i familjen och det är en spännande story där Kung Edward inte bara adopterade bort sin illegitima son till en judisk familj, utan också fick alla sina spelskulder betalda av dem. När jag pratar med Ethel De Bendern, Emmelies faster, som gifte sig med Maurice De Benderns legitime son Simon, så ser hon det som självklart att Ingvar är släkt med kung Edward i rakt nedstigande led. Jag kom aldrig att träffa min syssling Ingvar innan han dog, men Ethel som växte upp med sin halvbror, uttrycker att Ingvar var en avbild av kung Edward. Så även om det är en skröna, har den ett starkt fäste i släkten.

Idag hade vi faktiskt inte behövt spekulera över om släktstoryn är sann eller inte. Genom DNA kan vi idag ta reda på om vi är släkt med vissa personer. För en kvinna går det inte att ta reda på sin fars släkt, men Emmelie har en bror som hade kunnat lätta på mysteriet. Frågan är bara hur lätt det är att få tillgång till det brittiska kungahusets DNA?

Royal Musings: Emmelie de Forest is NOT a great-great granddaughter of Queen Victoria.

image (6)

Maurice_Arnold_de_Forest
Emmelie de Forest farfar Maurice de Forest, påstådd illegitim son till kung Edward den VII.