12 years a slave

MCDTWYE FS008Det finns nog inte ett ämne som är mer laddat än just detta med slavar. Och hur ofta har inte kristna hängt ut, mobbat, förföljt, trakasserat, hånat, och fryst ut mormoner pga att män med afrikansk härkomst inte fick lov att vara präster i Mormonkyrkan förr?

Joseph Smith tillät dem att vara präster, men i och med hans död och att Brigham Young blev profet så ändrade han sedvänjan, detta utan att det blev någon omröstning eller något annat i kyrkan.

Hela denna tid så har mormoner hänvisat till att andra kristna gjort lika dant, ja att hela samhället var präglat av detta. Och med andra ord så är det inte en ”mormonfråga” utan något som hör till hela samhället.

Men har kristna i andra samfund och grupper lyssnat till mormonernas argument? Nej, naturligtvis inte. Mormoner har fått stå vid skampålen och fått höra de mest hemska, hotfulla och avskyvärda saker från kristna.

Äntligen så kommer det en film som blottar alla andra kyrkors beteende och åsikter. Så nu är det slut på att peka finger bara åt mormoner. Men vi måste komma ihåg att även här i Sverige så tänkte folk annorlunda för etthundra år sedan. Folk var rasister, hela samhället var genomsyrat av detta tankesätt då.

”Filmen bygger på boken med samma namn från 1853, där Solomon Northup berättar sin historia. Northup levde som en fri man med fru och två barn i staten New York. Han var etablerad i samhället både som snickare och violinist. Men 1841 kidnappades han, fraktades till Louisiana och såldes som slav. Under tolv år levde han under tre olika slavägare, innan han lyckades få hjälp att bevisa att han var en fri man.

Den brittiske regissören Steve McQueen har förvandlat Northups berättelse till en av årets starkaste filmer – så räkna med att den kommer att finnas med bland årets Oscarsnomineringar.

”12 years a slave” har hyllats som den första riktigt osminkade skildringen av slaveriet i USA. Och här finns sannerligen ingen ”Borta med vinden”-romantik; slaveriets grymhet skildras i all sin råhet. I fokus finns Solomon Northups dagliga kamp för mänsklig värdighet. Chiwetel Ejiofor gör rollen med total trovärdighet och en magnetisk karisma. Jag lever, lider och – slutligen – gläds med honom.

Det som är extra jobbigt – och som fått Jim Wallis och andra kristna ledare i USA att anordna visningar av filmen i kyrkor – är att det blir plågsamt tydligt hur slaveriet rättfärdigades med Bibeln. Edwin Epps (mästerligt spelad av Michael Fassbender), den tredje och mest sadistiske av Northups ägare, har för vana att läsa Bibeln för sina slavar. I en scen läser han ur Lukas 12:47: ”Den tjänaren som vet vad hans herre vill men ingenting förbereder och inte handlar efter hans vilja, han skall piskas med många rapp.” Utifrån detta menar sig Epps ha Guds uppdrag att piska sina slavar, som han inte ser som människor utan ägodelar.

Förutom påminnelsen om också kristendomens mörka historia, väcker detta den rannsakande frågan: Hur tolkar och misstolkar, brukar och missbrukar, vi Bibeln i dag?”

http://www.dagen.se/insikt/film/osminkad-skildring-av-slaveriet-i-amerika/