Blod, infektion, smärta och trötthet

IMG_0579
Cyklo-F, grönsåpa, tens och d-vitamin, järntabletter samt multivitamin med B12. Brödrosten har inget samband med artikeln.

Under nästan hela mitt vuxna liv har jag känt en närmast religiös närhet till kvinnan med blödningar som rörde vid Jesu mantel. Nu har jag säkert inte blödningar som hon har, men ofta har jag såna månadsblödningar att jag förlorar så mycket blod att blöjor kan behövas och jag får ligga till sängs för att livet bokstavligt talat flyter ur mig. Min syster hade samma problem, men hon fick hjälp med p-piller som minskade blödningarna. Eftersom jag inte tål p-piller så har jag alltid trott att jag fått gilla läget.

För en månad sedan bad jag min fd. man  köpa tjocka bindor på apoteket. Själv låg jag fjättrad i sängen då jag förlorat för mycket blod. När personalen på apoteket fick höra om mina besvär så berättade de om ett läkemedel som stoppade upp blödningar – Cyklo – F. Jag hade aldrig hört talas om det så när min fd. ringde hem från apoteket och berättade om Cyko-F så sa jag bara som det var, att jag inte tålde p-piller. Men cyklo-F innehåller inga hormoner alls utan visade sig istället bestå av tranexamsyra som aktivt ämne. Nu var jag inne på dag två av rikliga blödningar och det är bara i två dagar som jag blöder kraftigt, men jag tog ett par tabletter och det fick en sådan omedelbar effekt att jag tror att tabletterna faktiskt hade rätt verkan. Jag kände mig såå lycklig över att ha upptäckt dessa tabletter för det ger faktiskt en mycket bättre livskvalite´ att inte förlora så mycket blod varje månad. Nu hoppas jag till denna gång att det ska fungera lika bra och kanske min dröm om att bli blodgivare kan uppfyllas.

Som tonåring fick jag vid ett tillfälle en inflammation under ena stortånageln. Konsekvensen blev att de på sjukhuset fick klippa bort halva stortånageln för att få bort varet. Trots att jag fick två sprutor i tån så kändes det inte som om jag hade fått någon bedövning överhuvudtaget. Min syster som var med mig sa att jag skrek så mycket att det lät som om jag födde barn. Läkaren verkade nästan irriterad över min reaktion och på vägen hem storgrät jag och sa till mig själv att händer det här en gång till så hoppar jag ut genom ett fönster. Jag skulle aldrig klara så mycket smärta igen. Så mycket skräck kände jag över upplevelsen att jag övervägde att bli sövd när jag skulle få kejsarsnitt många år senare. Efter samtal med läkare så bestämde jag mig för att inte bli sövd, men jag var så spänd under kejsarnittet att jag fick spasmer efteråt. Ena armen började rycka okontrollerat fram och tillbaka och läkarna fick ge mig lugnande.

Först för ett antal år sedan när jag talade med en syster i kyrkan, Maren,  som till yrket är operationssköterska så fick jag en förklaring till varför jag upplevde att bedövningen inte tog när jag tog bort tånageln. Hon förklarade för mig att bedövning inte alltid tar vid en infektion. Läkaren som alltså var irriterad över min reaktion när han klippte bort min nagel hade alltså ingen orsakt till irritation. Jag var helt enkelt inte bedövad och läkaren hade gjort fel. Maren berättade att hon fått säga till läkare som inte vetat att bedövning inte alltid funkar vid infektion. För mig var det en stor lättnad att få känna att jag hade rätt. Det var ingen inbillning, utan den oerhörda smärta jag gick igenom var helt enkelt hur det kändes att få sin nagel bortklippt utan någon som helst bedövning.

För några år sedan hände det igen. Jag kände att jag fått en infektion under ena stortånageln och med tungt hjärta sökte jag upp vårdcentralen och förväntade mig det värsta – att få nageln bortklippt igen. Döm om min förvåning när läkaren som tittade på min infekterade tå bad mig att gå hem och sätta foten i ett fotbad med stor koncentration av såpa i. Skeptiskt lyssnade jag till läkaren som lugnt förklarade att såpa ”drar ut infektioner.” Visst var jag lättad över att slippa ett ingrepp, men såpa??? Om jag nån gång känt mig som mannen som blev uppmanad av profeten att doppa sig i floden sju gånger för att bli frisk så var det nu.  Men jag köpte in en grönsåpa, fyllde ett fotbad med varmt vatten och en massa grönsåpa och tog ett långt fotbad. Det som hände känns nästan som ett mirakel. Infektionen gick verkligen bort. Inget ingrepp, inga avancerade mediciner – bara grönsåpa.

Ibland finns det ingen direkt hjälp, men det finns lindring. För några dagar sedan tänkte jag längtansfullt på den tens som jag använde på sjukhus när jag hade som mest smärtor som gravid. Jag har värk i nacken och högra skuldran, vilket har gjort att jag har haft svårt att sova på nätterna. När jag googlade på tens så upptäckte jag att den finns att köpa för privatpersoner. På Clas Ohlson så berättade säljaren att de säljer många tens. 499 kr för att lindra värk är helt ok. Första gången jag använde apparaten så fick jag så mycket smärtlindring att jag somnade medan tensen jobbade på. Det var en fantastisk skön känsla att få somna utan smärta och när jag vaknade upp hade tensen stängt av.

Under många år har jag haft problem med trötthet. Ursprungligen så beror det förmodligen på stress och en utmattningsdepression som jag fick i samband med min skilsmässa, men jag har fått gå in för att ändra mycket i min attityd också vad gäller sömn och vila. För mig har alltid flit varit viktigt. Därför kändes det som en ahaupplevelse efter utmattningsdepressionen att läsa i skrifterna hur viktigt det är med vila. Visst, vi vet ju som medlemmar att vi ska hålla på sabbaten, men själv har jag också känt att det är lika mycket aktivitet att gå i kyrkan och hålla ämbeten som om det hade varit vilken dag som helst i veckan. Därför är det viktigt att lyssna till sin egen kropp och säga nej till ämbete och uppgifter i kyrkan om kroppen säger nej.

I LoF kan man om sömn bl a läsa att man inte ska sova längre än nödvändigt, men också att man ska gå till sängs tidigt ”så att ni inte blir trötta. Stig upp tidigt så att era kroppar och era sinnen kan bli styrkta.”(LoF 88:124) I LDS living betonas i en artikel att vila är en befallning i Gamla Testamentet. 2 Mos 23:12:Under sex dagar skall du utföra ditt arbete, men på sjunde dagen skall du vila, så att din oxe och din åsna får vila och din slavinnas son och främlingen kan återhämta sig.”

För mig har det varit viktigt att kunna tillämpa dessa evangeliets principer för att må bra. Trötthet kan också  bero på brist på vitaminer och mineraler. Även om vi äter varierad kost så kan vi t ex genom rikliga menstruationer behöva järntillskott. Som vegetarian och som kvinna kan vi också behöva extra B12. Speciellt nu under vinterhalvåret när vi inte får tillräckligt med D-vitamin via solen är det viktigt att komplettera med D-vitaminer i tablettform. Vare sig det gäller brist på järn, B12 eller D-vitamin så medför brist på dessa att man blir väldigt trött.

Ibland kan jag känna att mediciner och andra hjälpmedel som tens är bönesvar när vi behöver något för att få våra kroppar att fungera bra. För mig har upptäckten av Cyklo- F och grönsåpa varit mirakel och kunskapen om vikten av B12, D-vitamin och järntabletter har gjort att jag har blivit mycket piggare. Vår himmelske Fader verkar på så många olika sätt. Visst finns det människor som precis som på Jesu tid och tidigare blir helade genom handpåläggning och bön, men även rätt läkarvård och mediciner är något som jag är övertygad om är Guds helande. Gud kan både verka direkt, genom troende människor och genom läkare som har medicinsk kunskap.

Mer i skrifterna om sjukdom och lidande

LDS Living 2009-11-09: Taking a breather

netdoktor.se Trötthet – orsaker och behandling