En presentation av Håkan Palm, författaren till boken Surviving Hitler.

håpaHåkan Palm, som nyss kommit ut med sin biografi över sina föräldrar: Surviving Hitler; The unlikely true story of an SS-solidier and a jewish woman presenteras på LSD Church News sidor.

Håkan Palm känner sig välsignad som lever knappt sex kilometer från Skandinaviens första tempel och det första templet i Sverige. Han var med i kommitte´n för att finna denna plats bland träden ca två och en halv mil  söder om Stockholm.  Året var 1981.  Han var där vid första spadtaget och som ansvarig för kyrkans PA-relationer i landet. Som medlem i tempelkommitte´n så organiserade han öppet hus där 2000 besökare förväntades komma. Det kom nästan 50 000 besökare innan Stockholm Sverige Templet var invigt 1985. Tio år senare ordnade han så att Sveriges kungapar kunde besöka tempelplatsen och träffa President Thomas S. Monson. Trots denna imponerande cv så är tempelförbunden för hans efterkommande  det som betyder mest för honom.

Broder Palm, 64 år, har varit aktiv i kyrkan sedan tre års ålder då hans föräldrar gick med och höll möten i sitt vardagsrum. Gustav och Agnes Palm var osannolika konvertiter i efterkrigets Sverige 1953 – en fd Waffen SS soldat och en judisk kvinna som hade levt i koncentrationsläger. Men deras efterkommande är nu mer än 125 personer – inberäknade broder Palm, hans fru, Barbro, sju barn och tretton barnbarn – som alla har evangeliets välsignelser.

Familjen Palm hör till de 9,450 Sista Dagars Heliga i Sverige, ett land med nio miljoner invånare. Det är långt till den tiden då den svenske sjömannen John Erik Forsgren döptes i Boston, emigrerade med de heliga till Salt Lake dalen tillsammans med mormonbataljonen via Californien, för att sedan återvända hem till Gävle för att döpa Sveriges första konvertit år 1850 – hans bror Peter. Broder Palm berättar historien och noterar att äldste Forsgren var bannlyst från landet, han lyckades döpa 17 konvertiter och organiserade en gren (liten församling) under tiden som han väntade på nästa avgående skepp från Gävle.

Innan 1950, förklarar broder Palm, när de omvände uppmuntrades till att emigrera till USA där de kunde få tempelordinationer, så emigrerade tusentals svenskar – totalt 20 000 medlemmar från Norge, Danmark och Sverige emigrerade till Utah.

Broder Palm har sett en långsam men stadig tillväxt av medlemmar över de fyra årtionden som gått sedan han kallats som rådgivare till President Richard Oscarson vid Svenska Stockholms missionen vid 26 års ålder. För närvarande är han andre rådgivare under President Gregory Newell, en fd. USA ambassadör i Sverige. Broder Palm har tjänat tillsammans med sju missionspresidenter såväl som i två stavspresidentskap och som biskop för Gubbängens församling.

Han är mycket respekterad av de som känner honom, inkluderat President Monson” sa President Newell. Broder Palms muntra, varma personlighet gör att alla känner sig bekväm med honom, från storheter till småbarn. Det har utan tvekan varit en viktig del i han och hans frus framgång med att återaktivera många medlemmar då de gör dussinet besök genom missionen varje månad.

Vid 23 års ålder kallades han att introducera seminariet och institutet och ansvarade för programmet i mer än fem år. Han har tjänat som PA chef för området när President Monson presiderade vid första spadtaget och när President  Hinckley invigde Stockholm Sverige tempel 1985.

Broder Palm ansvarade för öppet hus, vilket gav positiv publicitet och medförde 1200 missionärshänvisningar. Han organiserade också Tabernakelkörens framträdande i Stockholm under 1984 års turnering och senare en uppvisning av BYU´s Lamanite Generation, vilket gav en publik av 18 000 personer vid en utomhusuppvisning i Kungsträdgården i Stockholm.

När han arrangerade för kungaparet att besöka tempelplatsen i Västerhaninge med President Monson 1995, så noterade President Monson till sin fru Frances, kontrasten då den förste missionären i Sverige blev fängslad och det faktum att kungen och drottningen nu kom för att hedra kyrkan och besöka kyrkans tempelplats.

Sverige har fyra stavar (stift), 40 enheter (församlingar) och runt 50 möteshus, såväl som ett tempel. Missionen når över polcirkeln.  Det finns 184 heltidsmissionärer inklusive 16 gifta par, enligt President Newell. Hans förste rådgivare, President Håkan Stegeby, tjänar som den ende distriktspresidenten i Sverige.

I likhet med många andra svenska medlemmar som uppskattar att vara entreprenörer, så är broder Palm organisationskonsult för stora inhemska och internationella företag som Mercedes och Nissan i Sverige, Volvo, ICA och SEB, men begränsar storleken på företaget för att kunna hålla balansen. Hans fru hjälper till med räkenskap och ”vi organiserar vårt arbete så vi kan tillbringa tid med vår växande familj.

Allting formar en helhet,” säger han. ”Du kan inte separera arbete, familj och kyrkan” Hans företag var stängt när hans barn var lediga från skolan på sommaren samt på jul och påsk, och familjen reste över Skandinavien och Europa under sex till sju veckor med camping. Nu träffas de i ett rött trähus, ”Björkösund”, på Väddö, en av mer än 24 000 små öar som utgör Stockholms skärgård.

Broder Palm var på platsen och arbetade med sitt bygge för åtta år sedan då han förlorade två fingrar i en sågolycka. Trots blodsförlust och chock så lyckades han mirakulöst nog hålla sig vid medvetande och kommunicera med den medicinska personalen i ambulanshelikoptern och dirigerade dem till exakt rätt plats. Nu, så typiskt för  Håkan Palm humor, skämtar han om att han är en av få som kan räkna de åtta ord som Gud sa till Joseph Smith vid den första synen: ”Joseph: Detta är min älskade son. Hör honom.

Hans föräldrars utökade familj har återträffar vartannat år. 2012 så hölls det i skärgården med 95 medlemmar som träffades och hade kul. Familjepatriarken Gustav, 91 och hans tempelbeseglare var närvarande. (Agnes, 94, låg till sängs i äldreboendet.) ”Vår kyrka är en livstil där fokus sätts på familjen, vilket gör det en smula annorlunda”, säger broder Palm. ”Den skillnaden är besvärande för svenskar. ”

Familjen Palm har gått utöver reguljära kyrkoaktiviteter för att bjuda in andra att uppleva glädjen av  att ha en familj. Håkan och Barbro Palms äldste son dog 1979 vid fem års ålder i cancer; 2008 startade familjen en cykellag för att hedra Magnus minne – TeamMagnus. Familjen har köpt samma märke på cykel som Magnus hade som liten och designat cykelkläder. Det tog inte lång tid innan vänner och främlingar frågade om de kunde ansluta sig till familjen Palm och TeamMagnus.

Tillsammans med det protestantiska Mora Kyrka, är de värdar för det årliga TeamMagnus  Wall of Honor cermoni då ”ljuset i döden” hyllas med ord och musik och då kära ihågkoms. TeamMagnus samarbetar med Vasa Trampet i Mora för att visa att livet går vidare efter tragedi och förlust. ”Det lägger till en kvalite´ till cyklandet som är väldigt speciellt”, säger han och tillägger att en av förra årets deltagare som har avlidit fanns med bland dem som ihågkoms detta år och hans son och 80 vänner cyklade för att hedra honom och la till en plakett med hans namn på väggen. ”Denna upplevelse är utöver våra ord. Vi känner djupt i våra hjärtan och är så tacksamma,” sa änkan till den avlidne cyklisten.

Det är Herren ande de känner, men de uttrycker sina känslor med andra ord, och vi accepterar det.” säger broder Palm. ”Alla vet att vi är mormoner, men vi säger det inte: vi predikar genom att vara ett exempel i TeamMagnus. Vi vill att alla ska känna sig välkomna. Vi har hållit en sak som en del av TeamMagnus: Vi börjar varje aktivitet med en bön.” TeamMagnus och tävlingen fortsätter att växa för varje år.

Ett annat lyckat evenemang i Stockholms södra stav (stift) är den årliga midsommarfestivalen i Tyresta Nationalpark i Haninge, som startade för 39 år sedan under biskop Nils Lundgren och familjen Balck som en församlingsaktivitet. Festivaldagen med ”Primary Run Race”, ”tug of war”, ”cross country run” och dansande kring midsommarstången är en höjdpunkt bland de svenska folktraditionerna. Nu som en samlad insats tillsammans med myndigheterna för nationalparken och kyrkan drog det 5000 människor detta år. ”Såna publikevenemang, säger broder Palm, gör att kyrkan blir synlig då andra lär känna medlemmar som grannar och vänner.

”Många av kyrkans medlemmar i Sverige är stadiga som klippor, säger han. Du kan lita på medlemskapet här. De gör det det säger att de ska göra.

Broder Palm minns hur generad han var i gymnasiet att bli känd som mormon, men säger att ”toleransen i Sverige idag gör det enkelt för unga människor att tala om kyrkan. Vi är mer accepterade nu.” Hans barnbarn bjuder gärna ickemedlemmar att närvara vid deras dop.

Han förväntar sig att se kyrkans tillväxt i Sverige fortsätta, speciellt bland invandrare från andra länder. ”Även om religion har förlorat sin roll i samhället generellt sett så har de 1000 medlemmar vi hade 1950 växt till nästan tiofalt,” säger han. ”Herren skyndar på sitt verk i detta vackra land. Det verkar som om Sverige åter kommer till andlighet. När  människor tror att de kan finna lycka någon annanstans, så kommer de inte att finna det.

LDS Church News. Making Friends in Sweden. 131214