Mer om internetmissionerande!

internetmissHuffington Post skriver ganska ofta om vår kyrka. Den 9 april skriver de om internetmissionerande. Det är en lååång artikel som knappt jag orkar läsa i sin helhet, men lite kort kan jag återge vad som skrivs.

Berättelsen inleds med att en då trettonårig kille, Aubert L’Espérance, på skoj börjar chatta med mormonmissionärerna, som han inte har en aning om vilka de är. Kyrkan har han aldrig hört talas om.

Som undersökare kan man vara helt anonym när man ställer frågor om kyrkan och  L’Espérance gjorde samma sak som många andra internet trolls  och missbrukade  detta genom att logga in med fejkad identitet för att sedan bombardera mormonerna i timtal med nonsensfrågor. Men historien slutar med att trollet faktiskt började bli intresserad av kyrkan. Inom ett år var han också döpt som medlem i kyrkan.

I en världsvid utsändning i juni, proklamerade kyrkans ledare en ny era av återlösning via datorn. Alla kyrkans 84 000 missionärer världen över skulle nu få möjlighet att proselytera över webben och använda bloggar, e-mail, textmeddelanden, Skype och t om Facebook. Förutom irl predikande så kan missionärer nu använda sociala nätverk för att hälsa på hos undersökare. Enligt Gideon Burton, en professor vid Brigham Young universitetet så kommer detta sätt att missionera att bli mer effektivt.

Övergången till att arbeta med sociala medier började 2008 då man experimenterade på Referral Centers mission i Provo, Utah. Den första ”Chat with a Mormon” sattes upp för att svara på grundläggande frågor om kyrkan och lät missionärer med funktionsnedsättning som inte hade lätt att röra sig fysiskt på ett missionsfält att  utföra detta.

Internet-only missionerna har gett trettio omvända per missionär i jämförelse med sex omvända per missionär vid traditionellt missionerande. 95% av de ”internetomvända” har också hållit sig aktiva i kyrkan, vilket är tre gånger de som har omvänts till evangeliet av missionärer via den traditionella vägen.

En missionär, äldste Tucker, som har muskulär dystrofi, var inte så glad över att få arbeta över nätet med missionerande. Hans bild var att han bara skulle distribuera ut mormons bok till intresserade. Det visade sig att han kunde ge vägledning åt fler undersökare per dag än vanliga missionärer gjorde under en vecka.

Av de tusen kontakter missionärerna har varje dag är ungefär hälften seriöst intresserade av att lära sig mer om kyrkan, enligt missionärer som har arbetat med detta. En missionär uttrycker det som att ”istället för att vi knackar på deras dörr, så knackar de på vår dörr.

Missionärerna har mött människor som söker, som vill håna, som har frågor som vill läxa upp missionärerna, som vill bekänna synder, som vill tala om sina tvivel och som söker råd. En missionär som tjänade i Provo minns hur han chattade med människor som var så ensamma att de genomgick veckor av missionärslektioner, bara för att återvända under ett annat namn, med hopp om att bli undervisade igen ”eftersom det gav dem någon som brydde sig om dem.”

Missionärerna möter också medlemmar i kyrkan som tvivlar, men som skäms över att prata om sina tvivel med andra medlemmar i kyrkan. Tyson Boardman, den förste internetmissionären säger att det bästa med onlinemissionerandet är att människor kan vara anonyma. Människor kan vara totalt öppna med oss med sina frågar, vilket de hade känt sig för reserverade för att ställa om de hade besökt kyrkan. Eftersom det är så har vi också möjlighet att nå människor i deras grundläggande behov.

Michael Johnston, en 20-åring från Oklahoma som blev döpt 2010 efter att ha chattat med Referral Center missionärer, uppskattade den säkerhet han kände över att han snabbt kunde lämna chatten om han kände sig obekväm.

Liza Morong, hade sett musicalen ”Book of Mormon” och gick in på mormon.org bara för att se hur galna mormonerna är. Hon gick in på ”Chat with a Mormon” för att förstöra för dem, men det hela slutade med att hon skickade en facebook förfrågan till missionärerna som hon hade talat med för att som sedan skickade meddelanden om sin tro. Tre månader senare var Morong döpt in i kyrkan.

Läs mer om Aubert L’Espérances upplevelser och internetmissionärernas liv på Huffington Post….

Huffington Post.140410. Hook of Mormon: Inside The Church´s  Online-Only missionary army.