Svensk rysskräck – russofobi

rurikNu anklagas vi i Sverige för att ha rysskräck – russofobi. Fast har egentligen Ryssland egentligen förstått Sveriges hälsosamma försiktighet när det gäller Ryssland?

Sett ur svenska ögon så handlar det inte alls om stormaktskomplex som den ryske presidenten Vladimir Putins personliga sändebud Sergej Markov påstår.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/folj-utvecklingen-i-ukraina_3636948.svd?sidan=3

Om Ryssland istället skulle se tillbaka i historien nästan exakt 1200 år. Då föddes Rurik, en nordisk pojke. Han grundande år 862 ett kungadöme och grundlade en dynasti.

Rurik grundade Kievriket och var stamfader till den fursteätt som styrde fram till 1598. Enligt Nestorkrönikan tillhörde han dock den varjagiska (nordiska) stam som hette ruser och som av de flesta historiker anses vara desamma som svearna.

”According to the FamilyTreeDNA Rurikid Dynasty DNA Project, Rurik appears to have belonged to Y-DNA haplogroup N1c1, based on testing of his modern male line descendants. The Rurikids belong to the Scandinavian group, and their closest relatives are found in the coastal Finland, among the Swedish-speaking Finns.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Rurik

Vi i Norden vet precis hur vikingarna var, det är vår historia och vårt arv. Vikingarna kunde vara jättesnälla mot sina vänner och familj, men de kunde vara ohyggligt grymma mot dem de inte gillade. Då fanns det ingen barmhärtighet och nåd.

Här i Norden så har vi under alla dessa århundraden som gått försökt att bli allt mera civiliserade och få bort de djuriska instinkterna att jaga byten och att döda. Kristendomen gjorde mycket gott, för då var det slut med slaveriet. Att ha en monarki gav folket lugn och ro för det mesta, och det kom stora grupper av invandrare som bosatte sig i Norden med jämna mellanrum. Vi slapp en hel del inavel i och med detta, och det är bra rent genetiskt. DNA-poolen blir mycket större då.

Nordborna nuförtiden är inte som vikingarna var på den tiden. Invandringen har gjort oss gott och vi accepterar främlingar på ett helt annat sätt än vikingarna gjorde. Visserligen så tog vikingarna med sig slavar/trälar tillbaks till Norden, men de var ofria och behandlades sämre än djuren.

Så om man ska försöka att förklara för Ryssland varför nordborna är väldigt försiktiga när det gäller dem, så handlar det om att Rysslands ledare väcker dessa gamla minnen till liv. Ryska ledare är obarmhärtiga och varnar hela tiden med att ett tredje världskrig kan utlösas om Finland går med i NATO. Vad skulle hända om Sverige gick med?

Rurik och hans ättlingar betedde sig då på den tiden precis som dagens ledare i Ryssland gör nuförtiden. I Norden så ser vi tillbaka med nostalgi på vikingatiden, men samtidigt så vill vi inte bli som dem igen. Vikingatiden är inte något att yvas över. Det var en mörk hemsk tid.

Dagens fotbollshuliganer går bärsärkagång i ett rus av alkohol. Forntidens vikingar gjorde detsamma under inflytande av röd flugsvamp. Det är ett okontrollerbart vettvilligt raseri.

Nordbor vet om att ryssar gillar alkohol, och alkohol och ett ryskt temperament fungerar inte alls. Det är som om Rurik kom tillbaka som en gengångare. Det är en mardröm som man vill slippa.

Devisen ”väck inte den björn som sover” fungerar mycket bra i Norden. En del vikingar brukade väcka björnen, döda den och flå den och klä sig i björnskinn. Bär=eng. bear=björn, särk=skjorta eller klädnad. De kallades för bärsärkar och de gick bärsärkagång.

En nordbo på den tiden som var ute på plundringståg/krigståg sade sig ”dra i viking”, men om nordbon istället var ute på handelsresa så var han på köpfärd. Samma person gjorde alltså olika resor. Nordborna var plundrare, legoknektar, erövrare och bosättare.

När man tittar på Rysslands historia så ser man denna bärsärkagång, och det verkar som att de aldrig slutar med sitt beteende. För om en rysk ledare inte gillar något så kommer det ett dekret, och sen vet vi vad som sker. Det finns ingen demokrati, utan de har bara starka ledare som styr och ställer som de själva vill.

De kan inte samsas med dem som tycker annorlunda än de själva. För om någon som tycker annorlunda än dem kommer för nära, ja då kommer hoten fram snabbt, sen kommer vapenskrammel och sen går man bärsärkagång.

Folk måste få lov att tycka annorlunda utan att behöva bli hotade av sin granne. Man ska kunna vara grannar och ha olika åsikter. Om man inte klarar av att vara granne med någon som tycker annorlunda än man själv, då har man en fobi. Det dryper av fobi i Ryssland.

Finland och Sverige får inte lov att gå med i NATO säger Ryssland, för om de går med så startar tredje världskriget. Ryssland är alltså beredd till att starta ett tredje världskrig om Finland och Sverige går med i NATO. Ett sådant hot kan faktiskt få dem att gå med i NATO.  En arg nordbo gör så.

Fast nu är det björnvarning. Ryssland mullrar och vapenskramlar högt och ljudligt. Ska Ruriks ande vakna och gå bärsärkagång ännu en gång?

”Lavrovs besök på måndag och tisdag kan sägas vara väl förberett eftersom helgen och början av veckan domineras av utrikespolitiska seminarier på president Sauli Niinistös sommarresidens Gullranda under temat ”Björnen har vaknat, än Finland då?”.

Lavrov är inte inbjuden till diskussionerna på Gullranda men väntas bli briefad om dem när han träffar Niinistö på tisdag.”

http://swedish.ruvr.ru/2007/10/10/1137331/

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article19020491.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19021600.ab

http://www.expressen.se/nyheter/putins-man-anklagar-sverige-for-rysskrack/

Det var på Gunnels inrådan som jag gick med i Geni.com, och efter ett tag så insåg jag att Rurik var en av mina anfäder. Ärligt talat så vet jag inte hur jag ska känna mig nu när jag vet detta. Här nedan kommer en del av släktlinjen.

Igor I of Kiev
his father

Рюрик Свеаланд, Новгородский князь (Rurik av Svealand, Prins av Novgorod)
his father